Dubbelt driftstöd till utsatta butiker

Driftstödet till lanthandlar i särskilt sårbara och utsatta glesbygder fördubblas de kommande två åren. Det avslöjade landsbygdsministern för handlaren Arne Nilsson i Vistträsk.

Isakgården. Anki och Magnus Sandin tillsammans med Sven-Erik Bucht och Helena Öhlund.

Isakgården. Anki och Magnus Sandin tillsammans med Sven-Erik Bucht och Helena Öhlund.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-11-29 18:40

Efter besöken i Arjeplog och Arvidsjaur stannade Sven-Erik Bucht till på Nilssons butiken i Vistträsk för att prata glesbygdsstöd och kika på servicepunkten.

Butiksägaren Arne Nilsson konstaterade att klädförsäljningen går med vinst, men att livsmedelsidan inte är någon plusverksamhet. Driftstöd från staten är ett måste.

– De är illa tvungna annars går det ju inte.

Finns det mer att önska?

– Njaa. Det gör det väl, men jag vet inte vad. Man önskar ju alltid mer.

Landsbygdsministern besvarade Arne Nilssons önskningar.

– Då ska jag avslöja en sak. Driftstödet fördubblas nästa år. I stället för 35 miljoner kronor per år blir det 70 miljoner kronor per år två år i följd.

Sven-Erik Bucht tycker det är viktigt att vända den negativa trenden gällande landsbygdsbutiker över hela landet.

– Under en tioårsperiod minskade de från ungefär 2 900 butiker till 1 200 butiker. Det ställer till väldiga problem ute i landsbygden. Det är svårt att bo, leva och verka om man inte har tillgång till livsmedel och drivmedel, men även paketutlämning och apotek.

Maxstödet en butik kan få är 300 000 kronor per år.

– Det är ganska bra om man kan få det, sedan kan man få investeringsstöd också som vi redan har fördubblat, säger Sven-Erik Bucht.

Han hyllade även servicepunkten innan han åkte vidare till Isakgården Holstein.

– Det här ser jag inte överallt, det är jättebra av Älvsbyn.

Hos Magnus och Anki Sandin på Isakgården Holstein blev det fokus på mjölk.

– Jag vill ge en eloge till det utökade nationella stödet, det är extremt viktigt för Norrland och Norrbotten i synnerhet. Det är ju att få lönsamhet i gårdarna som är helt avgörande, får vi en hyfsad lönsamhet då kommer det börja vända, säger Magnus Sandin.

En negativ trend som både bönder och Bucht är oroade över är antalet leverantörer i Norrbotten.

Sedan 2010 har 132 leverantörer blivit 70 och mjölkleveransen minskat med 10 000 ton.

– Jag har åkt runt i Norrland under ett antal år och sett förändringen. Det är absolut nödvändigt att vi tar tag i det här nu, för går det för långt slås även mejerier och charkuterier ut, det försvinner jättemycket jobb. Det var oerhört viktigt att få till en justering av Norrlandsstödet, säger Sven-Erik Bucht.

Norrlandsstödet som kompenserar norrländska lantbrukare för att de har sämre produktionsförutsättningar än i södra Sverige ökar från 318 miljoner kronor till 418 miljoner kronor nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!