I sitt beslut skriver Älvsbyns kommun att skolskjuts ska ske individuellt, i de lagregler som reglerar rätten till skolskjuts samt kommunens egna riktlinjer. Om barnet har funktionshinder ska en bedömning göras huruvida funktionshindret påverkar elevens förmåga att ta sig till skolan på ett trafiksäkert sätt. I sitt avslag riktar skolan in sig på att den aktuella vägsträckan är upphandlad med skolbuss och att avståndet och bostaden och uppsamlingsplatsen till bussen inte är så lång att eleven har rätt att få skjuts från bostaden.
Därmed uppger skolan att eleven inte har rätt till skolskjuts med taxi.
Nya skolchefen Inger Grankvist har inte varit inblandad i ärendet och är därför inte insatt.
– Men domen ger eleven rätt till skoltaxi och då ska vi naturligtvis ge eleven detta, säger hon.
Skolan har ett ansvar för att tillgodose att alla elever får den utbildning och undervisning som de har rätt till, menar hon.
Inger Grankvist vet inte exakt när npf-klasserna avvecklades i Älvsbyn, men i den nya läroplanen för grundskolan, Lgr22 som började gälla 1 juli, finns nya förutsättningar.
– 2011 fick vi en ny läroplan i Sverige, Lgr11, där alla skulle inkluderas oavsett diagnoser. Nu när det kommit en ny, finns det möjlighet att skapa egna klasser för elever med npf-diagnoser. Huruvida vi kommer att göra det har jag inte hunnit diskutera med rektorerna, säger Inger Grankvist och fortsätter:
– Elever som är i behov av särskilt stöd ska få det, enligt skollagen.