Dödläget brutet – nu kan gruvfrågan gå vidare

Regeringen sa nej till Bolidens bearbetningskoncession. Men trots negativt besked går frågan om Laver nu in i ett skarpare läge.

Frågan om Lavergruvan är inte avgjord än. Snarare är det så att regeringens beslut gör att ärendet kan börjar röra på sig igen efter fyra år i limbo.

Frågan om Lavergruvan är inte avgjord än. Snarare är det så att regeringens beslut gör att ärendet kan börjar röra på sig igen efter fyra år i limbo.

Foto: Joel Gustafsson

Älvsbyn2020-12-28 21:00

Beslutet om bearbetningskoncessionen hamnade i vad som fram till förra veckan verkade vara oändlig limbo. Men beslutet innebär inte nödvändigtvis att det inte kommer att bli en gruva i Laver. Det innebär att nu har gruvföretaget, och Bergsstaten, klart för sig hur det ska gå till för att Boliden ska kunna gå vidare i tillståndsprocessen. Något som kommunstyrelsens ordförande Tomas Egmark välkomnar efter att ha efterlyst det i flera år.

– Det har ju varit fastlåst i nästan fyra år hos regeringen. Det är bra oavsett vilket beslut det än var så att man har någonting att jobba med. Sen har jag ingen värdering i om det var rätt eller fel beslut, men man ska naturligtvis följa den lagbok som vi har i det här landet.

Kommunens påtryckningar på regeringen för att få ett beslut har ökat efter branden på Polarbröd. Då beslutet svävat i luften har kommunen i flera år varit i ett läge där man inte vet om man ska "gasa eller bromsa".

Har ni fått svar på det nu?

– Nej, vi är nog fortfarande i vänteläge och kommer att vara det ett bra tag. Det är en lång process. Jag tror inte det kommer några snabba beslut utan vi får se hur det närmaste året går och vilka slags signaler vi får från Boliden och Bergstaten. Det är inget i kommunens eget planeringsarbete som påverkas just i det här läget, säger Egmark.

Boliden har inga nya besked om hur de kommer att gå vidare annat än att de ska smälta beslutet och se över vilka möjligheter de har framöver. Att bearbetningskoncessionen avslogs är för att Bergstaten vill att gruvbolaget ska skaffa ett Natura 2000-tillstånd från länsstyrelsen redan i den här fasen. I praktiken krävs att gruvbolaget utför allt förarbete med planering av gruva, prospektering och omfattande miljöstudier innan de söker bearbetningskoncession.

– Vi ska naturligtvis göra en sån prövning. Något annat har det inte varit frågan om. Men det borde ske senare när vi har en bättre uppfattning om hur gruvan designas och hur systemet runt gruvan ska fungera. Nu krävs det omfattande dyra insatser och miljöstudier redan innan man får rätten till mineralerna, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.

Vad innebär det här för gruvindustrin i stort?

– Enligt vad vi förstår så gäller beslutet bara Laver. Men om det här blir praxis så blir det ett stort hinder för nya etableringar. Det blir en väldigt hög tröskel, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!