DO har genomfört en stor tillsyn bland Sveriges kommuner och många av dem, inklusive Kalix, Skellefteå och Älvsbyns kommun uppfyller inte kraven. Kommunen har lämnat in sin diskrimineringsriktlinje, riktlinje vid kränkande särbehandling och arbetsmiljöpolicy till DO.
I handlingarna finns beskrivningar och definitioner av trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Enligt DO är det däremot inte tydligt att dessa beteenden inte accepteras på arbetsplatsen, trots att Älvsbyns kommun skriver att de har nolltolerans mot all typ av diskriminering.
När det gäller kommunens rutiner så framgår det inte hur rutinerna är tänkta att tillämpas vid just sexuella trakasserier. Det måste framgå, annars finns det enligt DO en risk att de som utsätts inte vet vem de ska vända sig till, och att de chefer som får reda på det inte vet hur de ska agera.
Det framgår hur arbetsgivaren ska agera om trakasserier eller repressalier påstås ha inträffat, vem den som anser sig trakasserad ska vända sig till och vem som ansvarar för att det utreds. Det framgår dock inte tydligt att arbetsgivaren har ett ansvar för att vidta de åtgärder som behövs för att förhindra trakasserier i framtiden. Dessa saker måste åtgärdas då Diskrimineringsombudsmannen kommer att återkomma till kommunen för att kontrollera att de har uppdaterat sina styrdokument enligt lagen.