Hundvalpen som var en rottweilervalp fick avlivas på grund av en lednära faktur på skenbenet. Veterinärintyget säger att valpen var snäll men visade tydlig rädsla vid plötsliga rörelser och oväntade ljud. Den var avmagrad, matt i pälsen och uttorkad. Den hade torra slemhinnor, långa klor och hade svårt att gå. Den gick sakta med krum rygg, stapplade med båda bakbenen kraftigt böjda och haltade måttligt med vänster bakben där muskulaturen var förtvinad och knät svullet. Vid röntgen hittades en komplicerad fraktur i knät som bedömdes vara gammal.
Ett djurförbud är framåtsyftande, vilket innebär att det ska finnas tydliga tecken på att det inte är en engångsföreteelse. Rottweilervalpen var dock inte den första hunden som farit illa i djurhållarens ägo.
Länsstyrelsen har vid flera tillfällen gett personen förelägganden och har fattat flera beslut om omhändertaganden av djurägarens hundar. Vid kontroller har brister i djurhållningen konstaterats. Senast 2017 framgick av veterinärintyg att de tre hundar som personen hade var mycket magra och hade blivit underutfodrade en längre tid.
Av veterinärintyg 2012 framgick att den hund personen hade då hade flera gamla ärr på huvudet, en kal fläck mellan ögonen och ett gammalt sår som nästan läkt. Veterinärerna hittade då flera knölar som bedömdes vara läkta skelettskador.
Länsstyrelsen bedömer att personens upprepade allvarliga brister i djurhållningen tyder på bristande insikt i djurs behov av tillsyn och vård. Därför förbjuder de mannen tills vidare att äga och ta hand om djur.