Bränslekrisen
Granberg har en bister uppsyn då han just räknat på dieselpriset. Utgifterna rusar i takt med höjningarna. Den 73-procentiga ökningen mot budget innebär i runda slängar tio miljoner i ökade kostnader på årsbasis.
– Man kan säga att en krona i ökning är ungefär en miljon kronor i utökad kostnad för oss. Det är runt 26 kronor dyrare att köra per mil. Vi har aldrig förr varit och tassat på kreditgränserna mot dieselleverantören, men nu får vi istället utöka kreditgränserna mot dem om det inte ska bli svårt att tanka de sista dagarna i månaden, säger Linus Granberg.
Granbergs buss har cirka 80 bussar fördelat på de olika bolagen. Bussarna tar cirka tre liter milen och en fullstor buss rymmer 600 liter diesel. Omsättningsmässigt är cirka 70 procent av trafiken upphandlad. Där är avtalen indexerade för att ge ersättning för höjda drivmedelspriser, men med kvartalsvis fördröjning.
– Kvartal ett, från januari till mars, det börjar vi få ersättning för i juli så att pengarna få vi ligga ute med ganska länge. Sen är det olika indexkorgar. Jag har inte räknat hur det här slår riktigt, men det brukar inte täcka upp hela kostnaden när det slår iväg så här mycket.
Hur är det att passera OKQ8-skylten efter varje höjning?
– Ja alltså det är så klart väldigt frustrerande att se. Vi har indexeringen på den upphandlade trafiken som är den största delen. Men det som verkligt tar stryk vid höjningarna är beställningstrafiken. Där är det väldigt svårt att få tillbaka det, säger Granberg.
Beställningstrafiken är till exempel hockeylag som ska spela match, pensionärsföreningar på utflykt, företag som ska åka till firmafester och liknande. Dagsläget gör det svårt att räkna längre fram än att titta på bränslepumpen inför helgen. Nu får man räkna upp rejält för beställningar längre fram.
– Samtidigt vill vi inte ta i för mycket heller så att kunderna inte klarar det. Vi har fört dialog med vissa föreningar om hur vi ska hantera det, men inte kommit till något färdigt koncept än, säger Granberg.
Dieseln är bolagets största kostnad förutom inköp av bussar och personalkostnaden. Transportbranschen var inte tillbaka på ruta ett sedan pandemin utan återhämtade sig fortfarande när drivmedelskrisen började. Priser på reservdelar och mycket annat har också ökat under pandemin. Han är i dagsläget inte orolig för det egna bolaget, men för branschen i stort.
– Det finns definitivt bolag som kommer att få det extremt tufft då vi just haft en period som varit extremt tuff. Vi har sett bolag som gått omkull under pandemin, det har kostat på ordentligt. Ett normalår kunde man ha mycket synergieffekter mellan avtalsbunden och beställningstrafik, men den synergin har surnat under covid. Fortsätter det så här blir det extremt kännbart för många.
Hur ska man lösa det?
– Som jag ser det så är det indexet som man behöver titta på först för att få snabbare kostnadsersättning än vi har idag. Alla visste spelreglerna men ingen hade räknat med att vi skulle ha åtta kronor högre dieselpris nu än när vi hade trafikstart i december. De nya avtalet kostar, men de äldre är ännu värre, säger Granberg.
Är det tillräckligt?
– Nej, jag tror att det måste till något slags riktat stöd mot hela transportsektorn. Ungefär som med arbetsgivaravgifterna under covid, fast mot dieseln istället. Det är då så jag ser det, säger Linus Granberg.