De stora högarna på Selholmen har förbryllat människor i årtionden. Tidigare i veckan gjorde Norrbottens museums fördjupade utredningar av platsen och det finns klara indikationer på att det faktiskt är gravhögar som finns på Selholmen.
De markradarundersökningar som genomförts under veckan har gett resultat och mätningarna vid en av högarna har gett bilder av vad som troligen är en kantkedja som är en vanligt förekommande konstruktionsdetalj i gravhögar.
Museumet beskriver fyndet som en stenlagd cirkel i ytterkanten av gravhögen som har bidragit till att hålla högfyllningen på plats. Radarbilderna visar en välvd stenrad som följer högens ytterkant på omkring en meters djup under markytan. Bilderna beskrivs som mycket tydliga.
"Med andra ord har vi nu klara indikationer på att högarna på Selholmen faktiskt är gravhögar och det är en unik upptäckt", skriver Norrbottens museum i ett pressmeddelande.
Nu fortsätter den fördjupade utredningen för att ytterligare precisera och fastställa resultatet. Det innebär bland annat att man koncentrerar markradarundersökningen för att följa kantkedjan.
"I nästa vecka genomförs fler geofysiska undersökningar av företaget Geovista i form av magnetometri, resistivitet och inducerad polarisation (IP). Med dessa metoder kan vi se genom marken och förhoppningsvis fånga ytterligare bilder av konstruktionsdetaljer i högarna", skriver man i pressmeddelandet.
I augusti ska det genomföras en geologisk provborrning av Per Möller, professor i kvartärgeologi vid Lunds universitet. Borrningen görs i högarna för att få upp en lång profil som visar deras jordsammansättning. I september genomför Norrbottens museum avslutningsvis en arkeologisk provundersökning av högarna.