”Det har inte varit någon säkerhetsrisk”

I framtiden ska kommuner och landsting komma åt varandras journaler. Men trots att det inte fungerar fullt ut än tycker inte Älvsbyns kommuns medicinskt ansvarige sjuksköterska att det äventyrar patientsäkerheten.

ÄLVSBYN2013-11-29 06:01

Landstingets journalsystem, VAS, var för dyrt att köpa in och eftersom den nationella patientöversikten, NPÖ, var på gång valde kommunerna det alternativet istället. Det säger Monica Sjölund, hemsjukvårdschef i Älvsbyn.

– Även om vi hade köpt VAS hade det endast varit ett titthål in i landstinget. Det var aldrig fråga om att vi skulle få ta del av hela systemet och därför ansåg kommunerna att det var för dyrt för vad man fick, säger hon.

Monica Sjölund håller med om att informationsöverföringen i samband med övertagandet var bristfällig. Hon menar att det är bättre nu.

– Varje dag går vi upp på hälsocentralen för läkarkonsultation. Genom det säkrar vi upp de situationer som kan bli en risk, säger hon.

”Bra i slutändan”

NPÖ:n ger elektronisk åtkomst till ordinerade läkemedel, vårdkontakter och undersökningsresultat hos landstinget. På grund av inkörningsproblem har systemet endast använts i mindre skala. Förutom rent teknikstrul har sjuksköterskorna varit återhållsamma med att använda titthålet i väntan på tydliga riktlinjer. Kommunförbundet i Norrbotten har stöttat kommunerna med underlag till att skriva de lokala rutiner som nu är klara i Älvsbyns kommun.

– Vi tror att det här blir bra i slutändan. I dag är det en envägskommunikation och ännu bättre blir det på sikt när vi kan producera och andra kan ta del av det vi dokumenterar, säger Annika Nilsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Älvsbyns kommun.

”Ingen säkerhetsrisk”

Enligt henne har inte patientsäkerheten äventyrats under tiden som kommunen inte har kommit åt utvalda delar av landstingets patientjournaler.

– Det anser jag inte. Dialogen med vårdcentralen har funnits hela tiden och det har inte varit någon säkerhetsrisk. Det här är ett steg vidare i e-hälsan.

Enligt Agneta Björk är kommunerna striktare i sin bedömning om vilka som ska få vård i hemmet. Patienter som tidigare fick besök i bostaden får nu åka till hälsocentralen. Monica Sjölund menar att kommunen följer avtalade riktlinjer. De som kan ta sig till hälsocentralen ska ta sig dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om