Enligt kommunens beräkningar kostar det 80 miljoner kronor att själva bygga fiber till alla fastigheter på tätorten. Man är därför angelägen om att få hjälp av en annan aktör – och är positiv till Telias intentioner.
– Det här har vi vetat om ett tag och vi tycker att det är väldigt positivt. Det viktiga är att medborgarna får tillgång till fiber. Vem som levererar det är sekundärt, säger Crister Lundgren.
Han är inte lika positiv till konkurrenssituationen som uppstått efter att IP-Only börjat marknadsföra sig.
– Det pågår en konkurrens på fibermarknaden just nu. Vi har haft en väldigt bra kontakt med både Skanova och Telia. Vi har sagt att vi tycker att det är bra att de kommer hit och vi kommer inte att konkurrera med dem genom vårt statsnät, säger han.
– Huxflux dök det upp ett annat företag här i veckan, som inte har varit i kontakt med kommunen. Men det är en fri marknad och vi kan inte göra något åt det, fortsätter han.
Han lägger ingen värdering i vilket erbjudande som är bättre, men han hoppas att någon når anslutningskraven och han är orolig över konkurrenssituationen som uppstått.
– Det är det jag ser problemet i, för både IP-Only och Skanova/Telia ska ha en viss procent anslutningsgrad. Det finns ju en risk att ingen av dem når sina krav på anslutningar. Då blir det ingen som bygger, och det drabbar medborgarna, säger Crister Lundgren.