Hittills har Älvsbyns fastigheter, som sköter driften av Kanisområdet, inte jobbat för att göra Kanis attraktivt året runt. De har i stället koncentrerat sig på att rusta upp anläggningen för vintersäsongen.
– Men vi har fått påstötningar av husvagnsfolket, det är många som vill stå kvar över sommaren. Då måste vi ju försöka hitta på andra aktiviteter, säger Anders Nilsson.
När det gäller frågan om ett eventuellt utebad tycker Anders Nilsson att kommunen måste bestämma sig vem man bygger anläggningen för – turister eller Älvsbybor.
"Något extraordinärt"
– Ska man göra det för turister så tror jag man måste göra något extraordinärt för att locka mer än någon annan. Det finns ju stora utomhusbad i Piteå, Luleå och Boden, så det är nog svårt att locka turister med ett utomhusbad. I så fall får man göra det för Älvsbyborna, och då tycker jag personligen att det ska ligga mer centralt.
I planprogrammet skriver Hanna Andersson att en lekpark är nödvändig eftersom kommunen vill rikta sig till barnfamiljer – något som Anders Nilsson håller med om.
– Absolut, det måste ju nästan till. Det tror jag mer på i förhållande till utomhusbad. Lekgrejer och sådant är betydligt billigare. Man kan ju bygga hinderbanor och liknande.
"Tänkt oss stugor"
Oavsett var ett utomhusbad skulle hamna, tror Anders Nilsson att det är några år bort. Men mindre aktiviteter som minigolf, volleyboll och hästridning ligger närmare i tiden.
– Det är mycket som går att göra, framför allt vore det kul att få i gång logen lite mer så att det blir fler arrangemang där.
Han kan även se andra boendealternativ i framtiden.
– Det är något som bör komma till. Vi har ju inga möjligheter att utveckla Selholmen eftersom vattentäkterna för hela kommunen ligger där. Varför vi har tänkt oss stugor eller något sorts vandrarhem är i första hand för att kunna locka till oss träningsläger, säger han.
Fler husvagnsplatser
– Det är en suverän backe till att ha träningsläger i. Vi har haft upp tränare från Stockholm som har sagt att bara vi ordnar boende i anslutning till backen så skulle vi kunna fylla hela vintern med träningsläger. Det finns så många klubbar där som tycker det blir för dyrt i Åre och på liknande ställen. Dessutom är det enkelt att ta sig till Älvsbyn med tåget, fortsätter han.
Till årets vintersäsong har man utökat antalet husvagnsplatser.
– Förra året hade vi 50 platser och i år har vi ökat till 70 platser. Vi har egentligen 90 platser, men vi har bara hyrt ut 70 för att hålla god service.
"Välmående gäster"
– Vi har kö för fler, men vi vill försäkra oss om att vi fixar servicen. Det får inte bli rykten om att vi har skitiga toaletter och dåliga servicehus och så vidare, för då går det inte. Vi har sagt att det är mycket bättre att vi har 70 välmående gäster än 90 gäster som inte mår bra, säger Anders Nilsson.
Nedre delen av backen har varit i gång sedan jul, och under fredagskvällen öppnade man hela.
Bör liften bytas som planprogrammet säger?
– Det beror på hur mycket folk vi får dit. Nu har vi fördubblat liftkapaciteten i förhållande till vad vi har haft förut. Sedan har vi bytt vajer för två år sedan och renoverat växellådan i år. Så den stoppar ett par år till.