"Det är en kraftigt ökad efterfrågan"

De senaste veckorna har Polarbröds fabriker gått på högvarv. "Det är en kraftigt ökad efterfrågan både i Sverige och Norge", säger vd:n Anders E Johansson.

Utlastningen från bageriet i Älvsbyn förra veckan slog rekord med 4000 pallar bröd mot cirka 2700 pallar en normal vecka. (Arkivbild)

Utlastningen från bageriet i Älvsbyn förra veckan slog rekord med 4000 pallar bröd mot cirka 2700 pallar en normal vecka. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Älvsbyn2020-03-25 11:45

Coronavirusets framfart har satt många företag i svåra situationer. Inom dagligvaruhandeln är trenden den motsatta – något som Polarbröd känt av.

– Det är en kraftigt ökad efterfrågan. Dels beror det på att folk jobbar hemma, man äter inte ute på samma sätt. Dels handlar det om en lagerbyggnad i olika led. Man bygger lager både i dagligvarubutikerna, men också hemma i frysen, säger Anders E Johansson, vd på Polarbröd.

Hur stor ökning pratar vi om?

– Till dagligvaruhandeln har vi försäljningsökningar på upp till 50 procent de senaste veckorna både i Sverige och Norge. Utlastningen från bageriet i Älvsbyn förra veckan var all time high med 4000 pallar bröd mot cirka 2700 pallar en normal vecka.

Med det finns en annan sida av myntet.

– Hotell, restaurang, tåg, båt och flyg – där är det en helt annan situation. Där är efterfrågan lägre, men totalt sett för Polarbröd så är det en ökad efterfrågan.

Regeringen har i veckan beslutat att livsmedelsproduktionen är en av tolv sektorer som räknas som samhällsviktig verksamhet och ska garanteras barnomsorg om skolor skulle behöva stängas till följ av coronapandemin.

– Det har betydelse för oss så klart. Vi jobbar förebyggande med att säkerställa vår leveranskedja. Det är en ansträngd situation inom transportsektorn och på så sätt är beslutet viktigt, då prioriteras livsmedel rätt, säger Anders E Johansson.

Hur påverkas ni i övrigt?

– Vi jobbar med försiktighetsåtgärder för att dra vårt strå till stacken när det gäller att minska smittspridningen. Coronaviruset har inte nått Norrland i någon stor utsträckning än. Vi har möten varje dag och följer utvecklingen noga.

Hur förbereder ni er?

– Vi är ju livsmedelsindustri, så vi är vana och har väldigt strikta regler när det gäller kvalité och hygien – så där är vi starka. Men det handlar mycket om bemanning i fall man skulle stänga skolor till exempel. Vi tittar på hur vi kan stå starka om fler blir sjukskrivna eller måste vara hemma för vård av barn.

Förutom att säkra leveranserna ut till kund måste man även säkerställa leveranserna in till fabrikerna i Älvsbyn och Bredbyn.

– Det handlar om att ha ett rimligt säkerhetslager. I grunden tycker vi att vi har ett starkt utgångsläge, men givetvis påverkas vi av situationen och de osäkerheter som finns, säger Anders E Johansson.

Samhällsviktiga sektorer

Regeringen har beslutat att tolv samhällssektorer ska klassas som samhällsviktiga.

Energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar och slutligen transporter.

Vilka sektorer som räknas som samhällsviktig verksamhet grundar sig på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s, rekommendationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!