"Det är en falsk bild att det aldrig kan hända"

En eventuell gruvetablering i Laver kan påverka Piteälven på olika sätt. "När det gäller gruvor tar man nästan aldrig höjd för det värsta scenariot", säger Christer Borg.

Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas samorganisation.

Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas samorganisation.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2019-08-24 12:00

Älvräddarnas fokus ligger på vattenkraft men samorganisationens generalsekreterare Christer Borg tycker att gruvor är ett aber. Ett dammbrott i Laver drygt två mil nordväst om Älvsbyn, där Boliden hoppas starta en koppargruva, skulle kunna vara förödande för Piteälven och drabba hela Piteå.

– Man kan ju förstöra älven för väldigt lång tid framöver. Det är en falsk bild att det aldrig kan hända. De försöker förstås pressa kostnaderna så lågt det går och gör inte så mycket mer än det som måste göras. När det är ett Natura 2000-område som potentiellt skadas kanske man ska kräva mer. Någon slags redundans på dammarna, mer kontroll och så vidare, säger Christer Borg.

Han menar att gruvbolag sällan tar höjd för de allvarligaste katastroferna i sin riskbedömning. Älvräddarnas Sven Björck håller med.

– Så är det nog generellt med miljömål. Man räknar inte med att det som inte ska kunna hända händer. Det kan man tycka vad man vill om, men den mänskliga faktorn finns alltid med i allting, säger han.

Christer Borg fyller i:

– Inom vattenkraftsbranschen ser vi i princip varje månad hur kraftbolag har problem med maskiner så att ån eller älven i stort sett är torrlagd, och då dör ju allt som lever där. Det kan vara två årskullar av någon fisk. Det är klart det inte var meningen, men det är så – mänsklig hantering medför alltid problem.

Lillpiteälvgruppens Johan Hörnemalm menar att Laverfrågan är något som gruppen bör sätta sig in i ännu mera framöver.

– Blir det en etablering i Laver kommer det sannolikt att påverka Piteälven och den är extremt skyddsvärd. Det är helt klart en fråga vi måste jobba vidare med. Jag vet inte om folk är medvetna om eventuella risker, säger han och fortsätter:

– Man kan fundera över hur pass säkra de här dammarna är. Skulle de släppa igenom vatten i en älv som redan är utbyggd, då skulle det påverka både en, två och tre dammar. Sedan skulle vi ha det Mikael Niemi har skrivit om i Fallvatten (hans roman om när Suorvadammen brister) ungefär, det skulle kunna bli en fruktansvärd katastrof.

Christer Borg tycker att gruvindustrin är knepig.

– Man kan hålla på och labba med hur man tar prover på utsläpp. Om man tar snittvärdet över en vecka kan det se bra ut, men det kan ju ha varit skyhöga värden på ett utsläpp en dag som är så pass skadliga att mycket är förstört nedströms. Det är knepiga mål och mycket gränsvärdesberäkningar, säger han.

Laverfrågan ligger just nu på regeringens bord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!