De tvingas ta lån för att lära sig svenska

Om Älvsbyn på allvar vill vara en bra kommun för invandrare måste integrationen till arbetsmarknaden förbättras. Att som familjeförsörjare tvingas ta CSN-lån i flera år enbart för att lära sig svenska språket är oacceptabelt. Det hävdar bland andra Muhammed Yussuf, en av de nya svenskarna.

Arbetslösa och tvingade att ta dyra CSN-lån för att lära sig svenska språket. Så är livssituationen för många nya svenskar i Älvsbyn, här representerade av från vänster Mona Ibrahim, Michel Ntoto och Muhammed Yussuf. "Integrationen till arbetsmarknaden fungerar dåligt i den här kommunen", säger de.

Arbetslösa och tvingade att ta dyra CSN-lån för att lära sig svenska språket. Så är livssituationen för många nya svenskar i Älvsbyn, här representerade av från vänster Mona Ibrahim, Michel Ntoto och Muhammed Yussuf. "Integrationen till arbetsmarknaden fungerar dåligt i den här kommunen", säger de.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-11-06 06:00
I Älvsbyns kommuns integrationsprogram för vuxna som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige ingår fri undervisning i Sfi (svenska för invandrare), vilket ungefär motsvarar årskurs sex i grundskolan. Den som vill läsa upp sig till högstadiekompetens eller till Sas (svenska som andra språk) på gymnasienivå måste finansiera studierna själv.
- Att behärska svenska språket är en förutsättning för att du ska kunna få en praktikplats och lära dig ett yrke, till exempel bli snickare. Kan du inte tala och förstå svenska har du ingen chans att få jobb eller utbilda dig på högskola, konstaterar Muhammed Yussuf från Somalia.
Han kom till Älvsbyn 2006, tre år efter att hans familj anlänt och sökt asyl.
Måste ta lån
- Jag har sju barn att försörja i Älvsbyn och fortfarande inget jobb. Just nu väntar jag på besked från CSN för att kunna fortsätta läsa svenska, säger Muhammed Yussuf och skakar uppgivet på huvudet.
Fyrabarnspappan Michel Ntoto från Burundi nickar igenkännande. Han kom hit för 1,5 år sedan och har redan tvingats börja låna pengar av samma orsak.
- Den kostnadsfria integrationsperioden är alldeles för kort i den här kommunen. Dessutom borde studierna varvas med praktik så att vi fortare kommer ut i arbetslivet, säger han.
- Både min fru och jag måste låna pengar för att lära oss mer svenska. Vi drar på oss stora skulder i familjen enbart för att slippa sitta hemma hela dagarna.
Bättre förr
Mona Ibrahim från Eritrea har också fyra barn. Hon har bott i Älvsbyn i 13 år.
- När jag kom hit var integrationsprogrammet bättre. Då fick nya svenskar läsa svenska parallellt med att praktisera inom olika yrken på de kommunala verksamheterna Arbetsmyran och Timmermannen, berättar hon.
- Jag utbildade mig till bagare och fick jobb på ett konditori. Några år senare blev arbetsgivaren tyvärr tvungen att dra ner på personal, så jag blev uppsagd. Nu är jag arbetslös.
Ekonomiskt?
Bristen på arbetspraktik kombinerat med att invandrarna själva måste bekosta sina fortsatta språkstudier efter sfi har medfört att fler och fler väljer att inte gå i skola.
- De har inte råd att ta lån så de stannar hemma. Då måste kommunen betala ut socialbidrag.
- Är det mer ekonomiskt för Älvsbyn än att se till att nya svenskar åtminstone har fria studier till och med gymnasiet när de inte får arbeta så att de kan försörja sig själva? undrar Mona Ibrahim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om