De ska utvisas efter ett decennium i Älvsbyn

Efter tio och ett halvt år i Sverige kan familjen Gunel tvingas flytta tillbaka till ett land som de knappt känner till. De ska utvisas till Turkiet.

Mualla tänkte börja nionde klass nu till hösten och fotbollstokige Tosen drömmer om att spela för Sveriges landslag. Men nu kan de snart utvisas till ett land som de inte alls känner sig hemma i.

Mualla tänkte börja nionde klass nu till hösten och fotbollstokige Tosen drömmer om att spela för Sveriges landslag. Men nu kan de snart utvisas till ett land som de inte alls känner sig hemma i.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-05-24 19:00

Mualla och Tosen är två vanliga svenska ungdomar. Mualla är femton år gammal och ska snart börja nian. Efter högstadiet har hon tänkt studera ekonomi. Hennes lillebror Tosen är tolv år och drömmer om att spela fotboll i svenska landslaget. De har gått hela sina liv i svensk skola och har svenska som modersmål, men nu ska migrationsverkat utvisa dem till Turkiet. Ett för dem okänt land.

– Jag blev ju jätteledsen. Jag har vuxit upp här och ser min framtid här i Sverige och inte någon annanstans. Jag kan inte tänka mig ett liv i ett annat land som jag inte vet någonting om. Jag vet ju knappt hur det ser ut där, säger Mualla Gunel.

När Mualla kom till Sverige var hon fyra år, och hennes lillebror bara en bäbis. Deras yngsta syster är fyra år och har aldrig satt sin fot i turkiet. Men enligt Migrationsverkets beslut så anses de saknar asylskäl och vill nu utvisa dem efter lite mer än ett decennium i Sverige. Detta trots att barnkonventionen har blivit lag i Sverige.

– Den säger att Migrationsverket ska ta särskild hänsyn till barns bästa och att alla barn har rätt att tala och bli lyssnade på. Men mig är det ingen som har lyssnat på. Jag har skickat brev men ingen från Migrationsverket har hört av sig och ingen från domstolarna heller, säger Mualla Gunel.

Hon har startat en grupp på Facebook där hon vädjar efter hjälp från allmänheten och har fått otroligt värmande svar och förslag på vad de kan göra.

– Jag blir glad när jag ser vad de skriver. Det är många som tycker det är jättehemskt och som vill att vi ska få stanna kvar. Det är många som försöker hjälpa till och tipsar om advokater och sånt, säger Mualla.

Deras pappa Zeki är bedrövad över hur barnen behandlas. Han har överklagat beslutet två gånger och väntar just nu på svar från kammarrätten om hans överklagan får prövningstillstånd. Han är mycket kritisk till att migrationsverket vill verkställa beslutet innan han får svar på överklagan. Han vet många barn som blivit apatiska och att alla de har fått uppehållstillstånd, men hans barn ska inte få bli sjuka. Alla ska istället vara lika under lagen.

– Mualla ska inte skiljas från andra barn. Vi har alltid skött oss och följt lagen, då ska migrationsverket också följa lagen och komma och lyssna på vad hon har att säga och ta hänsyn till hennes situation, säger Zeki Gunes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!