De hoppas att hela byn vill "Ita jenna"

För ett och ett halvt år sedan köpte de Adana kebab i Piteå. Nu har de köpt Pizzeria Venezia och ska ta sin kebabgrill "Ita jenna" till Älvsbyn där de bott förut.

Sadegh Keshavarzi och Maryam Fadawi satsar på att expandera till gamla hemorten Älvsbyn. Dottern Joanna 2 år och 4 månader är med på tåget.

Sadegh Keshavarzi och Maryam Fadawi satsar på att expandera till gamla hemorten Älvsbyn. Dottern Joanna 2 år och 4 månader är med på tåget.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-05-21 07:00

Maryam Fadawi och Sadegh Keshavarzi bor i Piteå. Men majoriteten av sin tid i Sverige har de bott i Älvsbyn. Maryam kom direkt från Iran 2010 till Älvsbyn där hon bodde i åtta år och Sadegh har bott i Älvsbyn i sju år.

– Jag har hunnit jobba med en hel del olika saker inom kommunen, migrationsverket, som lotspersonal och annat här sedan jag kom till Älvsbyn. Men när vi köpte Adana i Piteå blev det vår första restaurang i Sverige. Vi har haft restaurang i hemlandet Iran tidigare, säger Maryam Fadawi.

undefined
Planen är att "återöppna" så snart som de bara kan. Men det är mycket att göra, och de kanske måste stänga ner helt ett par dagar.

Namnet på restaurangen i Piteå är "Ita jenna", som i "äta här" på pitemålet. Det blir samma namn när de nu också öppnar restaurang i Älvsbyn. Renoveringen av lokalen har redan dragit igång och det är bara början på förändringarna när de ska ta samma kebabkoncept till Älvsbyn.

– Vi kommer att byta det mesta av menyn, förutom pizzorna. Vi ska ha samma recept på kebab och gyros och samma recept på såserna som är det som vi är kända för. Många kan grilla kebab, men alla kan inte göra sån här sås. Det är samma recept sedan 25 år, säger Sadegh Kashavarzi.

undefined
Sadegh Keshavarzi säger att de också kommer att ha flera veganska kebaber och andra baserat på Oumph (En vegansk sojaprodukt som liknar kött).

Till skillnad från många andra restauranger så köper de inte sin kebab utan den gör de själva. Samma sak är det med deras falafel som också är hemmagjord.

– Vi drömde om en restaurangkedja i Norrbotten. Piteå, Älvsbyn, Boden och så vidare, men sen kom pandemin så då blev det för riskabelt. Men nu satsar vi i Älvsbyn, så kanske blir det början, säger Sadegh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!