Databas säkrar vårdkvaliteten i Älvsbyn
Älvsbyns kommun har skrotat de gamla kvalitetspärmarna med lösbladssystem inom hälso- och sjukvården. Istället har allt som rör kvaliteten och säkerhet samlats i en gemensam databas som personal och medborgare enkelt kan ta del av.
Margareta Åkerlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Älvsbyns kommun, är glad över att kommunen numera har samlat allt som rör kvalitet och säkerhet i en gemensam databas, där såväl personal som medborgare lätt kan komma åt aktuell information.
Foto: Britt Lindgren Blom
Varje gång det skett en förändring, till exempel i Socialstyrelsens föreskrifter, har det varit upp till respektive enhetschef att byta ut gamla papper mot nya. Ett tidsödande och inte särskilt säkert system ur kvalitetssynpunkt.
Omfattande arbete
För drygt ett år sedan påbörjades ett omfattande arbete med att föra över alla dokument till en specialutformad databas. Under ledning av Margareta Åkerlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Älvsbyns kommun, jobbades det nya systemet fram av Per Nilsson vid it-avdelningen.
- Agneta Ahl vid socialtjänsten har lagt ner åtskilliga arbetstimmar på att samla ihop och överföra kvalitetspärmarnas innehåll, säger Margareta Åkerlund, som fram till i somras delade mas-tjänsten med att vara lärare på omvårdnadsprogrammet vid Älvsbyns gymnasium.
- Sommarlovet kom som en räddning för arbetet med databasen. Då kunde Agneta och jag jobba oavbrutet i tre veckor och äntligen börja se slutet på projektet, förklarar hon.
Kvaliteten och säkerhet
Som en av de första kommunerna i landet övergick Älvsbyns kommun den 1 oktober till det nya datoriserade kvalitets- och säkerhetssystemet. Under rubriken "Kvalitet och säkerhet" på kommunens hemsida kan personalen numera söka aktuell information om exempelvis delegering, avvikelser och tillbud.
Margareta Åkerlund ser stora fördelar med att databasen blivit verklighet:
- Kommunen har ju ansvar för att bedriva hälso- och sjukvård så att den uppfyller kraven på en god och säker vård. Nu har vi fått ett levande dokument, ett väl fungerande kvalitetssystem som gör att verksamheten systematiskt och fortlöpande kan utvecklas och säkras, säger hon.
- Tack vare datoriseringen har vi också gjort det möjligt för medborgarna, inte minst anhöriga till vård- och omsorgstagare, att hålla sig uppdaterade om vår verksamhet. Sedan vi öppnade databasen har jag fått en hel del e-post från vanliga Älvsbybor som upptäckt den nya kommunikationsmöjligheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!