Dåligt blåbärsår - lingon räddar bärsäsongen

Efter en dålig blåbärssäsong vaknar lingonen till liv. Elisabet Eriksson från Vistbäcken tjänar betydelsefulla slantar i skogen.- Jag blir motiverad att gå ut och plocka igen, säger 19-åringen.

Bäruppköparen Enor Larson köper mellan tre och fem ton bär per dag. "Det är inte svårt att hitta lingon", säger han.

Bäruppköparen Enor Larson köper mellan tre och fem ton bär per dag. "Det är inte svårt att hitta lingon", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-08-30 06:00

Ett tiotal bilar stannar på EFS-parkeringen i centrala Älvsbyn när Enor Larsson öppnar söndagens bäruppköpning. Fläckvis är det mycket lingon och ovanligt många ortsbor säljer sin skörd.

- Jag behöver pengar, säger Elisabet Eriksson, 19 år.

Hon har plockat 89 kilo lingon tillsammans med familjen i Vistbäcken. Bären ger ett tillskott i sommarkassan och Elisabet Eriksson är motiverad att ge sig ut igen.

- Det är jätteroligt då ungdomar vill plocka, det är tyvärr alldeles för få, säger Enor Larsson.

Mindre bärplockare
Bäruppköparen utan anställda kontraktsplockare handlar framför allt av ukrainska och vitryska medborgare. Thailändarna med turistvisum har inte dykt upp och generellt är det mindre bärplockare i år.

- 30 thailändare brukar komma hit. I år har ingen av dem kommit, säger han.

Enor Larsson köper normalt in mellan tre och fem ton bär per dag. I helgen stod blåbär för en tiondel av det.

- Lingonen har räddat upp säsongen. Tillgången på blåbär har varit liten. Det gör i och för sig att priserna blir mycket högre, runt 30 kronor. Det bästa jag har betalat tidigare är 24 kronor.

"Lätt hitta lingon"
Varje kilo lingon ger 15 kronor och det är inga problem att sälja för 500 och 1 000 kronor på en dag, berättar Enor Larsson. Arbetare från öst kan plocka hem en månadslön på samma tid.

- Några ukrainare hade plockat över 160 kilo lingon var på en dag. Jag har själv plockat 85 kilo på 7,5 timme. Det är inte svårt att hitta lingon, det är bara att åka efter någon skogsbilväg.

När PT hälsar på vid bäruppköpningen nås Enor Larsson av nyheten att tjuvar plundrat 1 250 kilo bär från en annan uppköpare i Övrabyn.

- Fruktansvärt tråkigt när sådant händer. Vi försöker hjälpa varandra om vi hör någon som kommer med mycket bär. Sådana personer ska bort, säger Enor Larsson.

Förra året avslutade han säsongen den 25 september.

- Det mest positiva är att jag får vänner från olika länder. Jag blir nästan sentimental när de åker hem på hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om