Dåligt bete och vägsalt skapar dödsfälla på Piteåvägen

Ett 20-tal renar har blivit påkörda runt Asplövberg sedan årsskiftet. "Första smällen var brutal", säger Mikael Juuso, vice ordförande i Luokta-Mávas sameby.

Renarna längs väg 374 har blivit färre sedan slutet av januari. Ett 20-tal har blivit påkörda i trakterna kring Asplövberg och Strycktjärn.

Renarna längs väg 374 har blivit färre sedan slutet av januari. Ett 20-tal har blivit påkörda i trakterna kring Asplövberg och Strycktjärn.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2022-03-10 19:00

Fjällsamebyn Luokta-Mávas vinterbetesmarker vid väg 374 runt Asplövberg i Älvsbyn har inte använts sedan 2013. I vinter har man dock nyttjat markerna. Några veckor efter att man hade släppt renarna i Pålsträsk hade de vandrat bort mot väg 374 och blivit en trafikfara. Förutom höga hastigheter är det en kombination av två saker, hävdar Mikael Juuso. Betet och vägsaltet.

– Betet i år är i princip bara på solsluttningar. Snön orkade aldrig tina bort i början av november när det var en rejäl blida, det blev kvar på baklanden. Så där renarna egentligen betar längst och mest, på baksidan av Asplövberg mot Stenmyrberg, där gick de bara över, säger han.

Solsidan sluttar ner mot Piteåvägen och där är det fantastiskt bete, konstaterar Juuso.

– Det tog tre veckor sedan kom de här på solsidan och då är det som omöjligt. Därför är de närmare vägen redan från början.

undefined
Mikael Juuso säger att renpåkörningarna har blivit färre sista veckorna. "Sista veckorna är det någon enstaka ren som har åkt dit. Två–tre stycken."

Ett 20-tal renar har blivit påkörda sedan slutet av januari.

– 20–25 kanske. Första smällen var brutal. Det var en personbil som tog åtta stycken. Jag vet egentligen inte hur man lyckas, för om än jag siktar skulle det inte gå, säger Mikael Juuso.

Han visste inte om att Trafikverket har börjat salta vägen.

– Det brukar vara lite salt i sanden bara, men inte mer. Jag försökte få tag i någon på Trafikverket för att fråga om de kunde göra ett uppehåll, men jag gav upp till slut.

Saltet luktar mer vid milda temperaturer, hävdar Juuso.

– Redan vid tre minusgrader. Den här vintern har varit mild, så då springer de ut. Blir det 10–15 minusgrader ser du inte en ren, då är de i skogen och gräver.

undefined
Samebyn har försökt varna bilister genom sociala medier och har även satt upp skyltar och sopsäckar längs vägen.

Slutet av januari var även den värsta perioden.

– Sista veckorna är det någon enstaka ren som har åkt dit. Två–tre stycken. Jag vet inte hur man ska göra till ett annat år. Jag antar att de har räknat på det och sett att det är billigare att salta än att hyvla vägen. Men det är även en kostnad om 20–50 renar dör under en vinter.

Samebyn har försökt varna bilister genom sociala medier och har även satt upp skyltar och sopsäckar längs vägen.

– Tidigare år har vi byggt egna stängsel när vi har kommit närmare Sikfors, vid kommunsvackan ungefär. Nu kommer vi inte att bygga något stängsel eftersom det har varit ett sådant smalt område, de har spritt ut sig längs vägen, säger Mikael Juuso.

Kan det bli aktuellt kommande vinter?

– Ja, jajamän. Trafikverket kan sätta upp provisoriska stängsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!