Utbyggnaden av Polarbröds fabrik i Älvsbyn går enligt planerna. Investeringen på 155 miljoner kronor ska stå klar till sommaren och efter semestern ska den nya produktionslinjen installeras.
– Vi har full produktion på alla fyra linjer och bygger lager för att kunna ha det här stoppet i bageriet för att göra bytet efter sommaren. Vi öppnar inte upp befintlig lokal förrän stoppet, så befintlig produktion påverkas inte nämnvärt, säger Erik Enholm, produktionsdirektör på Polarbröd.
Arbetet påbörjades förra våren och det första man gjorde var att flytta järnvägen.
– Vi har tagit bort stickspåret som fanns, som var i vägen för att kunna göra utbyggnaden, och anlagt ett nytt dubbelspårigt stickspår. Det var viktigt att få de på plats först för att kunna upprätthålla produktion och få in mjölvagnarna, säger Erik Enholm.
Den nya byggnaden tog delar av Verkstadsgatan i anspråk.
– En ny detaljplan är upprättad för området och i den är gatan borttagen. Den kommer inte att ersättas, det finns många vägar runt. Det är egentligen vi som har använt den gatan i mångt och mycket.
Den nya produktionslinjen ska ersätta två gamla – men kräver mer plats.
Vad har ni hunnit göra?
– Det är stomrest och vi håller på att sätta väggelement. Det som pågår just nu är siloflytten, där vi i veckan börjar flytta över stora mjölsilor. Vi byter position på några stycken och vi kommer att få hit några nya, säger Erik Enholm.
– Vi öppnar taket på befintligt silohus och lyfter ut två silor och sänker ner dem i den nya byggnaden. I veckan. Vi kommer att lyfta in fler allt eftersom.
Även om man ökar kapaciteten med 3 000 ton bröd per år genererar investeringen inte några nya arbetstillfällen i dagsläget.
– Vi klarar av att producera mer på befintlig personal. Vi gör automatiseringar och effektiviseringsinvesteringar för att klara av en ökad volym med den personal vi har. Sedan ses det där över kontinuerligt, så det är svårt att svara på rakt av. Men vi ser inte att det är någon stor förändring så sett, säger Erik Enholm.
Förra våren sålde Polarbröd sin fabrik i Omne. Men beslutet att sälja fabriken har inget med investeringarna i Älvsbyn att göra.
– Nej, det har inget med varandra att göra. Vi har fyra produktionslinjer, varav två är åldersstigna. Det här är i grunden en reinvestering för att säkra fortsatt produktion i bageriet i Älvsbyn i många år framöver, säger Erik Enholm.
Ytterligare en investering stod klar redan innan årsskiftet.
– En utbyggnad av vår kylkapacitet. Kyla är väldigt central i vår produktion eftersom vi fryser allt bröd efter gräddning.