"Coopkupans" flitiga samhälle gav fin skörd

Under sommaren har tusentals flitiga små arbetare flugit runt kyrkmalmen och samlat nektar. 30 kilo honung har de lyckats samla ihop.

Åke Nilsson har fått vara bivärd över sommaren. Inger Johansson och Maria Nilsson från biodlarföreningen kommer att börja sälja årets skörd på Coop under torsdagen.

Åke Nilsson har fått vara bivärd över sommaren. Inger Johansson och Maria Nilsson från biodlarföreningen kommer att börja sälja årets skörd på Coop under torsdagen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-09-08 19:00

Bikupan står på tomten bredvid församlingsgården. Den är grön och på sidan av den syns Coops logga i vitt tryck. Coopkupan kallas den och är resultatet av svenskabins upprop "bevara surret" tillsammans med Coop där Coops medlemmar kunde växla in sina poäng för att bidra till fler bisamhällen i Sverige.

Biodlarföreningen fick höra talas om att Coopkupor fanns både i Arvidsjaur och Luleå och tog kontakt med svenskabin för att bli värd för en kupa i Älvsbyn.

– Det är ett bra initiativ av Coop, att de stöttar den svenska binäringen. Och ett fint sätt att få in lite pengar till biodlarföreningen. Vi får lite ersättning för att hålla efter kupan och ta hand om den, säger Maria Nilsson, ordförande i Älvsby biodlarförening.

undefined
Ett duktigt bisamhälle och närheten till ängar och blommor har gett en riktigt fin skörd på 30 kilo.

Så blev det dags för skörd nu i september. Bina fick byta honungen mot sockerlösning och honungen har slungats och paketerats för försäljning på Coop nu på torsdag.

– Även om vi sköter om den här delen så är det ju inte våran honung. Det är Coop och deras medlemmars honung och därför ska den säljas på Coop här i Älvsbyn. Det har varit ett jättebra bisamhälle här som fått ihop hela 30 kilo, 120 burkar. Ett bi gör i regel mindre än en tiondels tesked honung under sin livstid, så de har jobbat på riktigt bra, säger Maria Nilsson.

När de drog igång var en av frågorna var de skulle ställa bikupan. Inger Johansson på biodlarföreningen fick ett telefonsamtal som ledde till en bra bivärd. Uppe vid kyrkan finns både små odlingar och tillgång till kommunens och kyrkans sommarängar så Åke Nilssons gård blev en utmärkt plats.

Är du också erfaren biodlare?

– Haha, nejnej. Vi såg ett tv-program om bin en kväll och frugan började fundera på om det är svårt att odla bin. Så då ringde jag Inger som jag känner på biodlarföreningen och frågade, och så blev det som det blev säger Åke Nilsson.

undefined
Bina har inte helt packat ihop för säsongen utan flyger in och ut ur ingången (flustret).

Han har sedan dess också gått en av biodlarföreningens introduktionskurs.

Hur har det varit att ha bin på gården?

– Det har bara varit kul. Sonen har också fått lite intresse nu för biodling. Han och kompisarna har legat och tittat på bikupan hela sommaren och sett när de flyger och krockar och har sig. Så det har varit jättekul, säger Åke Nilsson.

Intresset för biodling har ökat i Älvsbyn på senaste tiden.

– Medlemsantalet har ökat markant. Vi är 32 stycken medlemmar nu. Vi hoppas att det här kan få ännu fler att bli intresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!