"Det här är bra, mycket bra. Tack så mycket!", säger en av besökarna till Barbro Nilsson på kyrkans träffpunkt. Hon har plockat på sig en av de påsarna med bröd som Coop levererat. Mångkulturell träffpunkt har kyrkan haft egentligen sedan kriget i Bosnien. Nu för tiden får besökarna både ett mål mat, ofta soppa, där Coop ofta bistår med ingredienser, och så kan de få med sig hem en påse bröd eller annat.
– Det här är fullt duglig mat som kastas annars, och jag tycker verkligen inte om att kasta. Då ger det istället glädje att plocka några lådor till kyrkan så kan maten gå till någon som verkligen behöver det, säger Barbro Nilsson, butikschef på Coop i Älvsbyn.
Det var kyrkoherde Anna-Karin Thorngren Bergman som hörde av sig till Nilsson för att höra sig för om ett samarbete och Barbro Nilsson nappade direkt.
– Det är något som fler borde fundera på om de kan göra, säger Barbro Nilsson.
För kyrkoherden rimmar det väl med kyrkans uppdrag att värna om skapelsen.
– Ett sätt är att ta vara på mat och handla närproducerat. Och så att använda det här på något sätt som ger mat och social glädje, säger hon.
Alla besökare är välkomna då träffpunkten är politiskt och religiöst obunden. Barnen får leka, och många får en möjlighet att träffa svenskar och träna på språket. De får också en del samhällsinformation genom träffpunktens samverkan med folkhögskolan.
– Jag har undervisning i svenska för asylsökande, så hit tar jag med mig lite lättläst på svenska. Sen kan man behöva hjälpa dem med att leta reda på lagar och regler, förklara demokrati, skolan i Sverige, tolka dokument och allt möjligt, säger Matilda Wiklund.
Nån timme innan de öppnar kommer Carina Lundberg och hennes kollega Sylvia till köket och börjar laga mat.
– Vi lagar ungefär 100 portioner och man märker att det är väldigt uppskattat. Alla är jätteglada att det finns mat. Då det är slut så har de flesta oftast hunnit ta åtminstone en gång, säger Carina Lundberg.
Antalet besökare varierar periodvis beroende på hur många asylsökande som finns i Älvsbyn. Under hösten har de ofta varit över 100 besökande.
– Vi har ett otroligt behov av frivilliga. Både att ställa upp och hjälpa till, men också folk att komma hit för att träffas och samtala för att lära känna varandra och ha trevligt. Jag tror det är jättemånga som inte vet om att det är en så stor mötesplats, säger Anna-Karin Thornberg Bergman.