- Inte för att vi är emot förändringar, utan för att vi inte tror att det som beslutats är bra för kommunens barn och ungdomar, förklarar centerns gruppledare Matilda Wiklund.
Anita Lindström, c-ledamot i barn- och utbildningsnämnden, instämmer. Med 35 års yrkeserfarenhet som lärare, varav de senaste åren på Parkskolan, ser hon med oro på det som ska hända med grundskolan från och med i höst.
- Älvsbyns kommun har sedan tidigare länets lägsta lärartäthet. Nu blir det mer neddragningar i och med att den nya resursfördelningsmodellen sätts i sjön, 0,1 timme per elev, alltså sex minuter mindre per elev, säger Anita Lindström.
- Det låter kanske inte mycket, men det bidrar till ytterligare minskad lärartäthet. Skolverket har nyligen påpekat att vi har för dålig måluppfyllelse i den här kommunen och det blir inte bättre av det här.
Inga klasslärare
Anita Lindström har varit med på informationsmötena som kommun- och skolledning haft med berörda föräldrar inför de förestående grundskoleförändringarna, där beslutet att flytta årskurs 6 till Älvåkraskolan varit en av de mest kontroversiella frågorna.- Som jag uppfattade mötena var minst 95 procent av föräldrarna emot flytten, men de fick inget gehör för sina protester. Allt som utlovades var att sexorna ska få behålla sitt nuvarande klasslärarsystem, men så blir det inte i praktiken, säger Anita Lindström.
- Det kommer inte att finnas några klasslärare i vanlig bemärkelse. Dessutom plockas det bort en halv lärartjänst på Älvåkraskolan, samtidigt som elevantalet utökas med 30 i och med att sexorna tillkommer.
- Oron för att det ska bli fler lärarlösa lektioner, som redan nu är ett problem på Älvåkraskolan, är med andra ord befogad.
Centerpartiet står fast vid sin ståndpunkt att kommunens nuvarande problem med ett ökande antal barn och ungdomar som mår så dåligt att de måste tas om hand via institutionsvård, ska bemötas med kraftfulla förebyggande insatser redan i förskolan.
- Var är specialpedagogerna som de styrande socialdemokraterna lovat sätta in i förskolan? undrar Matilda Wiklund.
- All erfarenhet visar att ju tidigare man sätter in stöd för barn med särskilda behov, desto bättre klarar de sin fortsatta skolgång. Likaså att små skolenheter ger den tryggaste inlärningsmiljön för yngre elever.
- Tyvärr verkar de mindre barnen ha blivit bortprioriterade då fullmäktige spikade budgeten. Var det så medborgarna ville ha det i grundskolan i Älvsbyn?