Centern slår larm om skolpolitiskt dödläge

Nu slår Centerpartiet i Älvsbyn larm om att barn- och utbildningsnämndens arbete är satt ur spel för att S inte lyckats lösa ordförandefrågan.- Som politisk företrädare för skolverksamheten börjar läget kännas minst sagt besvärande, säger Anita Lindström.

Centerpartiets gruppledare Matilda Wiklund (till höger) och bun-ledamöterna Anita Lindström (till vänster) och Maria Lundberg menar att skolpolitiken i Älvsbyns kommun drabbas hårt av att S inte lyckats tillsätta en ny ordförande.

Centerpartiets gruppledare Matilda Wiklund (till höger) och bun-ledamöterna Anita Lindström (till vänster) och Maria Lundberg menar att skolpolitiken i Älvsbyns kommun drabbas hårt av att S inte lyckats tillsätta en ny ordförande.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2009-06-26 06:00
Sedan den 15 april, då Sture Nordin (S) lämnade samtliga kommunpolitiska uppdrag i Älvsbyn, är ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden (bun) vakant. Samma dag förklarade kommunalråd Bill Nilsson (S) i ett pressmeddelande att vice bun-ordförande Erik Lundberg (S) skulle ta över klubban tills vidare.
Inställda möten
- Trots det har nämnden inte haft något sammanträde sedan Sture Nordin slutade, säger Anita Lindström, ordinarie bun-ledamot för Centerpartiet.
Den 5 maj var barn- och utbildningsnämndens ledamöter kallade till en heldag om kommunens nybildade barn- och familjeenhet, som organisatoriskt ska ligga under bun.
- Några dagar före meddelade administrationen att informationen var inställd på grund av att nämnden saknar ordförande, säger Anita Lindström.
- Samma sak hände med det ordinarie nämndsmötet den 2 juni, vi fick ett skriftligt besked om att sammanträdet ställts in i brist på ordförande.
- Situationen är oerhört frustrerande med tanke på att kommunen aldrig haft så många aktuella förskole- och skolfrågor på tapeten som nu.
Utan företrädare
Anita Lindström är lärare och arbetar på Parkskolan. Det gör även Centerpartiets ersättare i bun, förskollärare Maria Lundberg.
- Jag förstår att det kan vara svårt att hitta en ny ordförande på direkten, men inte att det ska ta så här lång tid, säger hon.
- Nämndens roll är ju att följa upp beslut och stå för återkopplingen mellan verksamhet och politik. Kan vi inte sköta vårt uppdrag får det till följd att en av samhällets viktigaste grupper - den som representerar våra barn och ungdomars framtid - står utan politiska företrädare.
Maria Lundberg varnar för att utan politisk styrning kan skolchef och rektorer i princip göra som de vill.
- Ta till exempel det här med granskningen av behörighet för lärartjänster, som i och för sig var berättigad, men skedde på ett sätt som skapade mycket olust och oro på arbetsplatserna.
- En annan viktig fråga är hur Lekenskolan ska ersättas. Sedan Sture Nordin slutade har bun ingen representant i skolgruppen som jobbar med det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om