C utmanar S med egen kandidat

Efter Centerpartiets framgång i kommunvalet lyfter partiet fram Matilda Wiklund som kandidat till kommunalrådsposten i Älvsbyns kommun. - Som kommunens näst största parti är det dags att utmana det traditionella S-styret och visa att vi är ett alternativ, säger hon.

Med kommunalrådskandidat Matilda Wiklund i förgrunden presenterar Centerpartiet i Älvsbyn sin nya fullmäktigegrupp. Från vänster: Agneta Nilsson, Göran lundström, Johan Johansson, Magnus Danielsson och Berit Hardselius.

Med kommunalrådskandidat Matilda Wiklund i förgrunden presenterar Centerpartiet i Älvsbyn sin nya fullmäktigegrupp. Från vänster: Agneta Nilsson, Göran lundström, Johan Johansson, Magnus Danielsson och Berit Hardselius.

Foto: Emelie Välitalo

ÄLVSBYN2010-11-24 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I kommunvalet 2006 fick Älvsbycentern 15 procent av rösterna och gick om Vänsterpartiet som näst största parti efter Socialdemokraterna. I årets kommunval klättrade C ytterligare och är nu uppe i drygt 19 procent. Dessutom blev gruppledare Matilda Wiklund kommunens största personkryssvinnare genom att kamma hem 301 röster. Att jämföras med S-politikerna Helena Öhlund och Bill Nilsson, som fick 197 respektive 176 personröster.
I nomineringen till de ordinarie platserna i kommunstyrelsen satsar Centerpartiet i Älvsbyn på tre av sina erfarna politiker: Matilda Wiklund, 35 år, Salberg, Johan Johansson, 60 år, Övre Tväråsel, och Agneta Nilsson, 44 år, Manjärv. Som personliga ersättare föreslås en av årets nyvärvade medlemmar Berit Hardselius, 54 år, Nybyn, samt Eilert Isaksson, 63 år, Muskus, och ett annat nytillskott på medlemslistan: Göran Lundström, 66 år, Granträsk.
"I princip utestängda"
Socialdemokraterna har tidigare i år drivit igenom en organisationsförändring som innebär att socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, samt fritids- och kulturnämnden läggs ner vid årsskiftet och ersätts av två utskott inom kommunstyrelsen.
- Den nya organisationen gör ks-arbetet så tidskrävande att yrkesarbetande och småbarnsföräldrar i princip blir utestängda, förklarar trebarnsmamman och folkhögskoleläraren Matilda Wiklund.
Centerpartiets Berit Hardselius ska representera partiet i barn- och fritidsutskottet, Agneta Nilsson i utskottet arbete och omsorg.
- Deras kompetens och intresse för respektive område är en stor politisk tillgång för oss, säger Matilda Wiklund.
Vill vara vågmästare
Vänsterpartiet, som tappade fyra mandat förra valet, har också gjort ett bättre kommunval i år: Från att ha ramlat ner på tretton procent av rösterna 2006 lyckades V komma upp till 17,5 procent. Det betyder att partiet får två ordinarie platser i kommunstyrelsen, lika många som den borgerliga kartellen Folkpartiet, Kristdemokraterna och Norrbottens Sjukvårdsparti.
- Borgarna tog ett ks-mandat från oss genom att gå ihop. Om vi hade nappat på Socialdemokraternas uppvaktning om att gå i allians med dem skulle Vänsterpartiet ha fått en plats till i kommunstyrelsen, men vi föredrar att stå för oss själva och vara vågmästare, säger V-gruppledaren Harry Nyström, 74 år, Älvsbyn.
Ingen rådskandidat
Harry Nyström och partikamraten Ann-Sofie Holmström, 41 år, Korsträsk, är nominerade från Vänsterpartiet som ordinarie ledamöter i ks. Som personliga ersättare föreslås Birger Seger, 54 år, Tvärån, samt Vivianne Nilsson, 57 år, Älvsbyn.
- Vi har diskuterat inom partiet om att ställa upp med en egen kommunalrådskandidat, men bestämt oss för att inte gör det, säger Harry Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om