C näst största parti i Älvsbyn

Centerpartiet i Älvsbyn har gjort sitt tredje framgångsrika kommunval på raken. Det står klart efter rösträkningen sent på söndag kväll. Vänsterpartiet, som tappade fyra mandat förra valet, har också fått ett kommunalt uppsving.

Jublade på Centerpartiets valvaka i Korsträsks byagård gjorde bland andra från vänster Greger Andersson, Agneta Nilsson (sittande), Berit Hardselius, Magnus Danielsson, Matilda Wiklund, Johan Johansson och Eilert Isaksson.

Jublade på Centerpartiets valvaka i Korsträsks byagård gjorde bland andra från vänster Greger Andersson, Agneta Nilsson (sittande), Berit Hardselius, Magnus Danielsson, Matilda Wiklund, Johan Johansson och Eilert Isaksson.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-09-20 06:00
Glädjen över att Centerpartiet ökat i Älvsbyns kommunval gick inte att ta miste på vid valvakan i Korsträsks byagård.
- Men det som känns viktigast just nu är att vi oavsett hur mandatfördelningen blir i fullmäktige tar gemensamma tag mot Sverigedemokraterna. Det känns fruktansvärt att de fått så många röster även bland Älvsbyns kommuninvånare, säger C-gruppledare Matilda Wiklund.
- Inte undra på att vi har problem med främlingsfientlighet i den här kommunen! Man får bara vara tacksam att SD inte hade någon lista till fullmäktige den här gången. Nu måste vi övriga partier göra allt vi kan för att öka kunskapen och toleransen så att alla känner att de är fullvärdiga medborgare i Älvsbyn, oavsett härkomst.
Klättrar vidare
2006 fick Centerpartiet i Älvsbyn 15 procent av rösterna och gick därmed om Vänsterpartiet som näst största parti efter Socialdemokraterna. Nu ser Centern ut att klättra upp några ytterligare procent.
- Det stämmer bra med de vibbar vi fått under valrörelsens gång. Jag tror att folk har uppmärksammat att vi varit aktiva under den senaste mandatperioden och tagit strid för de frågor vi anser är viktiga för kommunens framtid, säger Johan Johansson.
Vänsterpartiets gruppledare Harry Nyström noterar med glädje att Socialdemokraterna tappar egen majoritet i fullmäktige och att V fått fler röster än förra valet.
- Någonting annat hade vi inte väntat oss som det sett ut i den här kommunen de senaste åren. Det ska bli intressant att se hur den slutliga röstsammanräkningen ser ut, men helt klart är det slut med sossarnas enpartistyre i Älvsbyns kommun, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om