Byaskolorna kan kosta personal

Socialdemokraterna fick se sig besegrade i skolfrågan. Det kan få konsekvenser i övriga verksamheten och nedskärningar bland personalen kan bli aktuellt.– Så länge vi har kvar skolorna så kommer de att blöda, säger S-ordföranden Tomas Egmark.

Kommunalråd Helena Öhlund har fortsatt Tomas Egmarks och övriga partiets fulla förtroende.

Kommunalråd Helena Öhlund har fortsatt Tomas Egmarks och övriga partiets fulla förtroende.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-12-01 19:15

Vidselarna berättade för partiet att de tänkte rösta med oppositionen före kommunfullmäktige och S var beredd på nederlaget. Hur man kommer att hantera sveket vill man inte kommentera.

– Vi har inte tagit ställning till det, så jag kan inte uttala mig i frågan. Jag har inga personliga åsikter om dem. De tog sitt beslut på sina bevekelsegrunder och det är ju som det är, säger Tomas Egmark.

Är de vildar nu?

– Jag har ingen aning, den frågan måste du ställa till dem.

”Fullt förtroende”

– Du kan vara fullkomligt övertygad om att vi kommer att diskutera det i partiet. Men jag kommer inte att föregå någon sådan diskussion och säga vad vi har för åsikt i frågan. Det är partiets ståndpunkter som gäller och inte mina.

Helena Öhlund såg nederlaget som ett misstroende – men kommunalrådet har stöd av partiet.

– Oh yes. Vi har fullt förtroende för Helena, säger Tomas Egmark.

Han har heller inte fått några indikationer på att hon vill hoppa av sitt uppdrag.

”Försöker få ihop”

Exakt vilka konsekvenser oppositionens budget kommer att få kan Egmark inte svara på.

– Men det kommer att drabba personal, det förstår vi ju. Vi måste säga upp folk.

Vart då?

– Det går inte att säga. Tjänstemännen gör inte annat nu än att klia sitt hår och försöker få ihop det här. De hade besparingar som inte finns med i sitt budgetförslag. Man kan ju inte bespara något som inte är budgeterat.

Han slår dock tillbaka kritiken mot kommunfullmäktiges ordförande Peter Eriksson som gjorde det möjligt att rädda både assistenterna och skolorna.

”Säga upp folk”

Trots att besparingarna delvis ”hämtas från samma burk”.

– Vi är jätteglada över att vi räddade assistenterna, men vi är ledsen att vi inte fick igenom skolnedläggningen.

Kan man spara i verksamheterna utan att lägga ner dem?

– Det är ju huvuden. Då måste vi säga upp folk. I skolorna har vi inga kostnader förutom läromedel, fasta avtal och personal. Fasta avtal kan vi inte spara på, läromedel är ju jäkligt svårt eftersom de måste ha något att jobba med. Så det kommer ju med största sannolikhet att bli personalnedskärningar någonstans.

Inte råd att bygga

– Det kan vara i skolan också. Men det blir ju inte i Vidsel eller Korsträsk, de får ju kosta hur mycket som helst enligt alliansen. Under fyra år, oavsett hur det drabbar andra verksamheter, säger Tomas Egmark.

Han menar även att budgeten kan äventyra de planerade äldreboendet.

– Vi ser inte i dag hur vi ska ha råd med att bygga ett särskilt boende.

Investeringar som bergvärme och ombyggnation i Korsträsk är ett måste för att oppositionens sparförslag ska gå ihop. Men det finns det inte heller pengar till.

Oklart om bergvärme

– Rent tekniskt finns det inga pengar i investeringsbudgeten för att göra de investeringar som behövs. De pengarna har vi inte.

Blir det ingen bergvärme?

– Ingen aning, det bli ju investeringsbudgeten för 2017. Vi tog ju budgeten för 2016 igår också, och där hade de inte kommit med några förslag om bergvärme och ombyggnation av skola i Korsträsk. Så jag vet inte vart de har tänkt ta de pengarna, säger Tomas Egmark.

Skolorna kan alltså fortsätta blöda ekonomiskt.

– Naturligtvis. De kommer de att göra oavsett, det är så det är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om