Bundna till företaget även om kontraktet bryts

Utländska bärplockare som kommer till Sverige på arbetstillstånd är bundna till en arbetsgivare. Även om kontraktet med arbetsgivaren bryts får plockarna inte sälja till ett annat företag. Däremot får de stanna kvar i landet, utan att jobba, tills tillståndet går ut.

"Vi har arbetstillstånd genom Leif Ögrens företag. Nu har han slängt ut oss och påstår att vi brutit avtalet med honom. Han säger att vi sålt bär till en annan uppköpare, men det är inte sant", säger Natalia Szaran (till höger) tillsammans med landsmännen Luba Kachni och Gregori Kachni.

"Vi har arbetstillstånd genom Leif Ögrens företag. Nu har han slängt ut oss och påstår att vi brutit avtalet med honom. Han säger att vi sålt bär till en annan uppköpare, men det är inte sant", säger Natalia Szaran (till höger) tillsammans med landsmännen Luba Kachni och Gregori Kachni.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-09-26 06:00
Bärplockare som ska komma till Sverige via arbetstillstånd måste bjudas in av ett svenskt företag, godkänt av Skogsbärbranschens intresseförening (Sbif). Plockarna är med det bundna att jobba för enbart en arbetsgivare under vistelsen i landet. Detta gäller även om kontraktet med företaget bryts.
- De blir inte av med arbetstillståndet men får inte heller jobba för ett annat företag. Gör de det ändå är det att betrakta som illegal arbetskraft, säger Gunilla Wikström, beslutsfattare vid Migrationsverkets tillståndsenhet, Norrköping.
Däremot får bärplockarna stanna i Sverige tills deras tillstånd går ut.
"Måste få ordning"
Enligt Morgan Tjernberg, ordförande Sbif, är det ett stort problem med plockare som säljer vid sidan om.
- Det rör sig om stora investeringar för företaget som bjuder hit plockarna, vi kan inte ha det så att andra köper upp bären. I förlängningen drabbas även grossisterna. Vi måste försöka få ordning på det här till nästa säsong, säger han.
Är det olagligt för en annan än den inbjudande företagaren att köpa upp bären?
- Nej. Den som köper bären har inte skrivit på något avtal utan det är den enskilda arbetstagarens skyldighet att leverera till rätt företag.
Kan det svenska företaget ställa krav på hur många kilo per dag de ska plocka?
- Nej, men finns det ingen som gör heller. Bärplockarna ska göra så gott de kan och sälja till det inbjudande företaget. Övriga bestämmelser har de mot sitt bemanningsföretag i hemlandet. Men bryter plockarna mot kontraktet ska de automatiskt avvisas.
Om bärplockare sålt till ett annat företag kan de enligt Migrationsverket i teorin avvisas ur landet.
- Men i praktiken hinner man kanske inte med ett avlägsnandeärende innan de ändå åker hem. För en avvisning måste först en polisanmälan komma in och sedan gör vi en utredning, säger Gunilla Wikström.
Arbeta i Sverige
En EU-medborgare behöver ingen avisering.
En icke EU-medborgare kan komma till Sverige på två sätt - Med turistvisering eller arbetstillstånd.
Turistvisering: Måste baseras på en inbjudan från exempelvis en släkting eller vän. Som längst får man stanna 90 dagar och kan under den tiden plocka bär om man vill, men det är inte det huvudsakliga syftet med resan.
Arbetstillstånd: Bärplockare måste vara anställda av ett utländsk bemanningsföretag som sedan hyr ut deras tjänster till ett svenskt företag. Som längst får man stanna i fyra månader och tillståndet begränsas till bärplockning och det företag som hyr in arbetskraften.
Källa: Polisen och Migrationsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om