Brottades med döden – skrev en bok

Cancern var aggressiv och Ann-Louise Öhgren gjorde sig beredd att dö.– För att skingra tankarna började jag att skriva, säger hon och visar upp sin nyutgivna debutbok "Hojna, hajna, hejna – parlöör på Pitemål".

Kågamojj, gåraijl, n´åbbar, béngel och polema:s är några av de vokabulär som gör sig gällande i den nyutgivna ­Piteparlöören.

Kågamojj, gåraijl, n´åbbar, béngel och polema:s är några av de vokabulär som gör sig gällande i den nyutgivna ­Piteparlöören.

Foto: Camilla Berglund

ÄLVSBYN2015-07-20 22:30

Det var den 5 mars 2012 som Ann-Louise Öhgren från Älvsbyn fick ett smärtsamt besked om orsaken till sina utdragna magbesvär.

– En tumör avslöjades. Det var en aggressiv cancer i äggstockarna med flera metastaser och bara tre dagar efter beskedet blev jag akutopererad på Sunderbyns sjukhus, berättar hon.

Läkarna gav föga hopp. Cellgiftsbehandling följde men Ann-Louise fick underförstått rådet att börja förbereda sig inför det värsta.

Skingra tankarna

– Jag brottades bokstavligen med döden. Min tid var uträknad, säger hon.

– Under flera månader var jag helt utslagen, totalt orkeslös och svårt plågad av smärtor. Men för att skingra tankarna försökte jag att sitta framför datorn kortare stunder, skriva, med en ambition att efterlämna något till min man, våra barn och barnbarn.

Balsam för själen

Först började Ann-Louise att släktforska, leta bilder, berätta om den stora Sjölundska släkten med rötterna i Piteå-Björkliden i Markbygden.

– Målbilden var hela tiden mina närmaste, familjen. Allt eftersom krafterna återkom övergick jag till att skriva små snuttar på Pitemål som jag också bildsatte.

Skrivandet har varit som ett balsam för själen. Ett sätt att bryta alla mörka tankar. Och så en dag, när cellgiftsbehandlingen dessutom gav respons, kunde Ann-Louise Öhgren i december 2012 åter kliva in på Arbetsförmedlingen i Älvsbyn, där hon än i dag arbetar halvtid med nyanlända.

Grovhuggna ord

– Under hela rehabiliteringen fortsatte jag att pränta ner roliga, vardagliga, grovhuggna ord på Pitemålet. Och när en bekant av en slump fick se texterna och bilderna och undrade om de gick att köpa, då väcktes nya tankar hos mig.

Projektet "trycka-en-egen-bok" började utredas, planläggas, kostnadsberäknas och i dag är drömmen fullbordad när "Hojna, hajna, hejna – parlöör på Pitemål" kommit ut i 4 000 exemplar, med tusen exemplar redan förvärvade av privatpersoner och lokala företag. Resterande verk kommer att läggas ut på bokdiskar runt om i bygden.

"Parlören är för dig som vill stanna till, se dig omkring och göra dig förstådd på vår inhemska dialekt Pitemål", skriver Ann-Louise i förordet.

Positiv injektion

– För mig har bokprojektet varit en otrolig positiv injektion. Jag vet fortfarande ingenting om morgondagen, inte mera än att cancern kommer tillbaka. Det är inte frågan om, utan när. Jag hoppas att det dröjer länge, säger hon.

– Men man kan inte grotta ner sig i en sjukdomsbild. Det gäller att fokusera på det som känns bra och viktigt, leva i nuet och försöka göra det bästa av varje dag, säger Älvsbyns bokdebuterande författarinna Ann-Louise Öhgren.

Fakta Ann-Louise Öhgren, 52

Aktuell med boken "Hojna, hajna, hejna – parlöör på Pitemål".

Familj. Maken Peter, två barn och ett barnbarn.

Bor i Älvsbyn.

Arbetar halvtid på Arbetsförmedlingen med nyanlända som målgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om