Brist på personal kan ha kostat Rudolf livet

Älvsbyns kommun får svidande kritik av Inspektionen för vård och omsorg som bedömer att dödsmisshandeln på Nyberga hade kunnat avbrytas om det funnits personal på enheten.– Det är möjligt, men det vet vi ju inte, säger socialchef Hans Nyberg.

Det var i slutet på september i fjol som 81-årige Rudolf Sundman blev brutalt misshandlad av den demente mannen som han delade rum med på Nyberga. Han avled senare på sjukhus.

Det var i slutet på september i fjol som 81-årige Rudolf Sundman blev brutalt misshandlad av den demente mannen som han delade rum med på Nyberga. Han avled senare på sjukhus.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-03-06 20:14

I utredningen efter dödsmisshandeln av 81-årige Rudolf Sundman på Nyberga bedömde kommunen att den nuvarande bemanningen är tillräcklig. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menade att det fanns anledning att granska bemanningen vidare och öppnade kort där efter ett tillsynsärende. På Nyberga finns det totalt 64 boende uppdelat på 9 enheter, varav 7 platser på korttidsboendet Gullvivan där dödsmisshandeln ägde rum. Med en grundbemanning på fyra sköterskor konstaterar IVO att det i dagsläget är omöjligt för personalen att ha koll på de personer med demenssjukdom som vistas på boendet.

Vänta på hjälp

Även nattpersonalen kritiserar bemanningen i utredningen. I intervjuer med IVO uppger personal att den inte är tillräcklig för att klara av att ge en god vård och omsorg. Enheter är obemannade under långa stunder nattetid och enskilda som larmar kan få vänta länge innan hjälp kommer. Socialchef Hans Nyberg är försiktig i sina uttalanden.

– Utredningen har kommit nu i dag, och vi måste få sätta oss in i den innan vi kan kommentera, säger han.

De intervjuade uppger vidare att de inte tycker att de får det stöd de behöver för att kunna sköta sitt arbete. De har haft kontakt med socialchefen tidigare och försökt få mer personal men utan resultat.

Politiken bestämmer

– Det är inte jag som bestämmer om vi ska ha mer personal, det är ytterst politiken i så fall. Det står en hel del i rapporten och vi måste sätta oss ner och prata runt i kring det här, säger Hans Nyberg.

IVO är även kritisk mot dokumentationen enligt socialtjänstlagen, och nattpersonalen menar att de inte får någon information om nya personer som kommer till korttidsboendet. De vet inte vad personen behöver hjälp med eller om personen önskar tillsyn på natten.

"Svårt att säga"

IVO har beslutat att kommunen ska se till att samtliga boendeenheter vid Nyberga där personer med demenssjukdom vistas är bemannade under hela dygnet på ett sådant sätt att personal har uppsikt och utan dröjsmål kan hjälpa de personer som inte är orienterade i tid och rum och som inte kan påkalla hjälp genom att hantera larm.

Innebär det fler tjänster?

– Det är svårt att säga, det kan ju innebära att det är två per avdelning. Det är svårt att avgöra vad de menar, vi måste föra en dialog med IVO om vad det innebär, säger Hans Nyberg.

Om socialnämnden inte uppfyller kraven innan fjärde maj kan IVO komma att utfärda ett föreläggande som kan vara förenat med vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!