Bra pensionsavtal lockbete för chefer

Ryktet om att kommunens topptjänstemän ordnat sig förmånliga pensionsavtal är ett hett samtalsämne i Älvsbyn just nu.- Sanningen är att vi tagit ett politiskt beslut om att erbjuda dem en liknande pensionslösning som andra kommuner redan har, säger Sture Nordin (S).

Enligt Sture Nordin (S), ledamot i personalutskottet, har erbjudandet om förmånliga pensionsavtal till kommunens toppchefer enbart tagits fram för att säkra framtida rekryteringar. "Det är ett politiskt beslut. Avtalet är inte knutet till personer utan till befattningar",  förklarar han.

Enligt Sture Nordin (S), ledamot i personalutskottet, har erbjudandet om förmånliga pensionsavtal till kommunens toppchefer enbart tagits fram för att säkra framtida rekryteringar. "Det är ett politiskt beslut. Avtalet är inte knutet till personer utan till befattningar", förklarar han.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-03-05 06:00
I personalutskottet i Älvsbyns kommun ingår förutom Sture Nordin ordförande Erika Sundström (S), Karin Markström, (KD). Personalchef Annacaisa Engström är föredragande tjänsteman.
- Frågan om att teckna pensionsavtal för ett begränsat antal befattningshavare dök upp första gången för ungefär ett år sedan i samband med att kommunen höll på med rekryteringen av ekonomichef, berättar Sture Nordin.
- Det fanns intressanta namn som backade ur på grund av att vi inte hade pensionsvillkor som överensstämde med privata marknaden. För att undvika liknande rekryteringsproblem i framtiden beslutade personalutskottet att kontakta samme försäkringsförmedlare som kommunen anlitat tidigare för de förra förvaltningschefernas räkning.
Förlorare blev vinnare
Förra gången kommunen tog fram ett särskilt pensionsavtal för de högsta chefstjänstemännen var 2003. Då gällde det kommunchef Ralph Forsberg, personalchef Leif Lindberg, skolchef Arne Carlsson, teknisk chef Bo Lundberg, fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund och socialchef Birgit Nilsson. Flera hade relativt hög medelålder och lång kommunal anställning bakom sig. Eftersom merparten av förvaltningscheferna ansågs missgynnas av det dåvarande kommunala tjänstepensionsavtalet PFA kompenserades de med en kostnadsneutral försäkringslösning.
Då det nya pensionsavtalet KAP-KL trädde i kraft 2006 visade det sig att cheferna som tidigare uppfattats som förlorare plötsligt blev vinnare: I enlighet med kollektivavtalet sattes mer pengar in i respektive försäkringslösning.
"Resultatet blev att flera av förvaltningscheferna avgick från sina tjänster i pensioneringssyfte", skriver försäkringsförmedlaren Leif Björkman i ett PM till personalutskottet i Älvsbyns kommun. För att lösa ut cheferna som slutade från respektive pensionsskuld betalades engångspremier på mellan 300 000 och 400 000 kronor.
"Ingenting speciellt"
Den här gången gäller pensionsavtalet kommunchef Magnus Nordström, ekonomichef Mats Björk, personalchef Annacaisa Engström, socialchef Birgit Nilsson, administrativ chef Gunilla Lundin, samt barn- och utbildningschef Jan-Erik Backman.
Alla utom Birgit Nilsson har tillträtt sina respektive chefsposter efter 2006.
Den 8 december beslutade kommunstyrelsen att nämnda befattningshavare ska erbjudas individuell tjänstepension i form av ITP. Bollen ligger nu på kommunchefens bord.
- Det är ingenting speciellt med det här och det är inte så att avtalet har drivits fram av kommunchefen eller andra tjänstemän. Det är ett politiskt beslut för att säkra framtida rekrytering, ingenting annat, säger Sture Nordin.
FAKTA Fördelar med ITP-plan
I ITP (Industrins- och handelns tilläggspension) är det aktuell månadslön x 12,2 som utgör pensionsgrundande lön, inte som i KAP-KL där pensionsunderlaget består av ett snitt av historiska löner.
ITP är huvudsakligen förmånsbestämd och samordnar i dagsläget med i princip alla pensionsrätter.
ITP:s ålderspension beräknas som totalt 10 procent av "slutlönen" på lönedelar under 7,5 inkomstbasbelopp (motsvarande månadslönen 31 813 kronor för 2009) och 65 procent på lönedelarna över "taket".
ITP har en livslång efterlevandepension (32,5 procent) till make/sambo och underåriga barn (upp till 18/20 års ålder) på lönedelar över "taket", till skillnad från KAP-KL där efterlevandepensionen till make/sambo är femårig och baseras på hela lönen. Barnpension till underåriga barn enligt KAP-KL baseras på samma lönesumma och utbetalas till 18/20 års ålder.
ITP innehåller också ITP:s sjukpension, en för arbetsgivaren prisvärd sjukförsäkring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om