Kommunalrådet deltog i en konferens med näringsminister Karl-Peter Thorwaldsson (S) i Skellefteå nyligen. Med var också ett stort antal kommunalråd och representanter för olika myndigheter och företag som är inblandade i de stora industrisatsningarna som görs och kommer att göras i Norrbotten och Västerbotten.
– Det var ett bra möte och klargjorde verkligen behovet av att vi måste samarbeta för att klara av det här. Det var spännande att se hur Skellefteå har tacklat den stora samhällsomvandlingen. Det är ett otroligt jobb för kommunerna, särskilt de som får själva etableringarna, men det kommer spilla över på oss kringkommuner, säger Tomas Egmark.
Älvsbyn har haft försprång då kommunen jobbat mot en eventuell gruvetablering i Laver och frigjort och detaljplanerat industrimark och bostadsområden. Det förarbetet har funnits kvar även om Laver hamnat i malpåse på regeringens bord och i domstolarna.
Samma dag som konferensen publicerade dock Dagens industri ett reportage om Boliden och Laver där gruvchefen Stefan Romedahl bedömer att Lavergruvan kan vara öppen om fem till tio år efter att regeringen nu tillsatt en utredning för att ändra lagstiftningen som Boliden vill.
Vad betyder det för oss?
– Även om vi är fantastiskt väl förberedda i och med att vi jobbat med Lavergruvan så måste vi i det här läget gasa på ytterligare oavsett om det blir en gruva eller inte. Vi måste få mer byggande i Älvsbyn, framför allt måste vi få fler lägenheter. Problemet är att hyresbilden än så länge gör det svårt att få ekonomi i att bygga. Det är svårt att ta ut den hyra som behövs för att få det att gå runt, säger Egmark.
Han menar att kommunen inte vill bygga fler hyreshus, men det är inte omöjligt.
– Det är lägenheterna som är det viktiga. Vi kan bygga ett till lägenhetshus kanske, men inte mer än så. Det gäller att få in marknaden att göra det, säger Egmark.
Hur tycker du själv det låter med en gruva om fem till tio år?
– Jag hör fortfarande till gruppen som är positiv till en gruva. Men det ska vara enligt alla miljöregler som finns och bra kontroll på det. Det är en orolig tid i världen så gruvor blir allt viktigare. Det kan inte bli så att vi blir utan kritiska mineraler för att de utvinns i exempelvis Ryssland eller Kina. Vi måste bryta dem själva och då får vi göra det så miljövänligt som det bara går, säger Egmark.