Området följer väg 94 från Sågfors till Lappurträsk, upp bredvid Muskus till Västra Falkberget, vidare nordost till Södra Fällfors där det följer väg 664 och Piteälven förbi Nybyn, Nystrand och fram till Hällan.
Den som är bevandrad inom Älvsbyns geografi förstår att det handlar om ett väldigt stort område. Det är själva kärnan av kommunen som ligger mellan centralorten och de stora byarna Korsträsk, Vistträsk, Vidsel och Nystrand. För den som är obekant med Älvsbyn så handlar det om 8025,71 hektar, eller strax över 80 kvadratkilometer. Inom området finns också en del bebyggelse som Kisträsk, och många stora och mindre sjöar som Avaträsket, Kisträsket, Stortjärnen och Snödbergstjärnen.
I ansökan svarar Boliden att det inte handlar om Natura 2000-områden trots att området är ett stenkast från Piteälven och många av vattendragen går ut i Piteälven. Stortjärnen som ligger på området är Natura 2000-skyddad enligt art och habitatdirektivet. Bergmästare Åsa Persson säger att det låter som en miss men hänvisar till Åsa Boman som är handläggare för ärendet och som håller med.
– Ja det verkar vara en miss från Bolidens sida. Men vi remitterar den här ansökan till länsstyrelsen, berörd kommun och sametinget. Då upplyser de om vad som finns i området, och svarar de inte så vet ändå vi vad som finns där. Det står alltid med i beslutet, säger Åsa Boman, och fortsätter:
– Att det är Natura 2000 är däremot inget hinder för att få undersökningstillstånd. Man kan inte få tillstånd inom nationalparker däremot, säger Åsa Boman.
Det är väldigt tidigt i processen och Naturvårdsverket involveras oftast först när det handlar om ansökan till bearbetningskoncession.
– Jag kan inte säga så mycket mer än att gruvverksamhet oftast anses ha en betydande miljöpåverkan, säger Jennifer Brammer, Naturvårdsverket.
Däremot är det väldigt få undersökningstillstånd som i slutändan ger en gruva. Christine Nilsson, informationsansvarig för gruvor på Boliden, säger att av 10 000 undersökningstillstånd kan det handla om en enda gruva.
Boliden skriver i sin ansökan att de avser undersöka mängden koppar, guld, silver, zink, nickel och bly i området. Boliden anser att den geologiska miljön ger goda chanser för nya upptäckter.
Undersökningens inverkan kommer enligt gruvbolaget i huvudsak bestå av terrängkörning och borrning med borrutrustning. Viss skog kan komma att behöva avverkas.