Gruvföretaget fortsätter att kartlägga kommunens naturtillgångar. Senast handlade det om ett drygt 80 kvadratkilometer jätteområde som sträcker sig mellan Korsträsk, Avaträsk, Fällforsen och Nystrand. Före det undersökte de ett område kallat Finntjärnliden som sträckte sig från södra Vistträsk ner mot Storsund. Det här bli som en fortsättning på det området.
Nu har turen kommit till två områden som kallas för ”Teuger 1001” och ”Teuger 1002”. 58,5 kvadratkilometer av berggrunden ska undersökas efter koppar, guld, silver och molybden. Boliden skriver i ansökningarna att området visar på god potential för mineralisering och att det är rätt geologisk miljö med god potential för en ny upptäckt.
Teuger 1001 sträcker sig från Sör-vistträskets södra strand österut till Lillträsk och ner mot det tidigare undersökta Finntjärnliden i väster. Teuger 1002 börjar I Teugerträsk nordost om Storsund, öster till Sör-teuger och går i en bred korridor sydväst förbi Storsund mot Kolerträsk över Kallträsket och Ersträsket.
Båda undersökningsområdena går över bostadsområden, renskötselområden och natura 2000-områden. Boliden skriver i sin ansökan att inverkan kommer att vara liten och i huvudsak bestå av terrängkörning och borrning med borrutrustning. Vid transport av utrustningen kan skog behöva avverkas.
Att Boliden söker undersökningstillstånd betyder inte att man är på väg att öppna en gruva. Men ett beviljat tillstånd innebär att Boliden har ensamrätt att bryta eventuella mineraler som de hittar.
– Undersökningstillstånd är väldigt tidigt i processen, det är väldigt långt ifrån att planera för att öppna en gruva. Det är mer att muta in ett område för att undersöka vad som finns, förklarade Christine Nilsson, Boliden, när de sökte undersökningstillstånd för Finntjärnliden 2017.
Boliden har också begärt frånträde till ett tidigare undersökningstillstånd för Laver 1003, ett tillstånd som de haft sedan 2012. Det är ett undersökningsområde precis norr om Nattberget och Lill-laver som Boliden väljer att krympa ganska rejält. Det innefattade tidigare både Abbortjärnen, Dalberget och en del av Åträskets naturreservat, men koncentreras nu istället över långträskberget ner mot Nattberget.