Boliden på mineraljakt

Boliden Mineral AB får tillstånd av Bergsstaten att undersöka ett stort område i Älvsbyns kommun bara ett stenkast från Piteälven. Nu har Boliden tre år på sig att undersöka området.

Området som Boliden fått tillstånd att undersöka är stort och ligger delvis i direkt anslutning till Piteälven. Dessutom berörs ett flertal markägare. Miljögruppen Pite älv känner oro inför Bolidens planer.

Området som Boliden fått tillstånd att undersöka är stort och ligger delvis i direkt anslutning till Piteälven. Dessutom berörs ett flertal markägare. Miljögruppen Pite älv känner oro inför Bolidens planer.

Foto: Bolidens ansökan

Älvsbyn2018-04-26 19:00

Men innan undersökningsarbetet påbörjas måste Boliden upprätta en arbetsplan som ska delges markägare och andra berörda. I Arbetsplanen ska framgå vilka åtgärder som planeras och dessutom en bedömning av hur stor skada eller intrång undersökningsarbetet kommer att medföra, samt information om hur eventuell skada eller intrång kommer att regleras.

– Det här är en process och vi är inte där än. Jag tror inte att vi hinner komma igång i sommar, men vi har ju tre år på oss, säger Christine Nilsson, informationsansvarig för gruvor på Boliden.

Nilsson säger att Boliden har många undersökningstillstånd och att det är långt ifrån alla som fullföljs.

– Dessutom är det väldigt få undersökningstillstånd som i slutändan leder till gruvbrytning.

Undersökningens inverkan kommer enligt gruvbolaget i huvudsak bestå av terrängkörning och borrning med borrutrustning. Viss skog kan komma att behöva avverkas.

Det är ett stort område, 8025,71 hektar (strax över 80 kvadratkilometer) som berörs. Området följer väg 94 från Sågfors till Lappurträsk, upp bredvid Muskus till Västra Falkberget, vidare nordost till Södra Fällfors där det följer väg 664 och Piteälven förbi Nybyn, Nystrand och fram till Hällan. Det är alltså kärnområdet av Älvsbyns kommun som ligger mellan centralorten och de stora byarna Korsträsk, Vistträsk, Vidsel och Nystrand. Inom området finns också en del bebyggelse som Kisträsk, och många stora och mindre sjöar som Avaträsket, Kisträsket, Stortjärnen och Snödbergstjärnen.

Samtidigt berörs området av Natura 2000-områden, bland annat Stortjärnen som är skyddad enligt art- och habitatsdirektivet. Dessutom ligger undersökningsområdet till viss del bara ett par hundra meter från Piteälven och flera mindre vattendrag rinner från området och ut i Piteälven.

Åsa Boman, handläggare på Bergsstaten, har tidigare sagt att ett Natura 2000-område inte är ett hinder för ett undersökningstillstånd.

Boliden skriver i sin ansökan att de avser undersöka mängden koppar, guld, silver, zink, nickel och bly i området. Boliden anser att den geologiska miljön ger goda chanser för nya upptäckter. Något som inte ifrågasätts av Bergsstaten. Tvärtom skriver Bergsstaten i sin bedömning att det finns anledning att anta att en undersökning inom det aktuella området kan leda till fynd av koncessionsmaterial. Detta med hänsyn till resultaten från Bolidens tidigare blockletning, moränprovtagning samt geofysiska mätningar.

Men undersökningstillstånd är en sak, till gruvbrytning är än så länge vägen lång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!