Boliden kan väcka nytt liv i Lavergruvan

Gruvsamhället Laver blomstrade under krigsåren. Och försvann över en natt när gruvan lades ner. Nu har utvecklingen gått framåt och Boliden visar åter intresse för kopparbrytning i området.

Tornet till gruvhissen reser sig som ett monument över Lavergruvan. I sommar provborras det på nytt efter koppar, men just i veckan är det semester.

Tornet till gruvhissen reser sig som ett monument över Lavergruvan. I sommar provborras det på nytt efter koppar, men just i veckan är det semester.

Foto: Emma Garpebring

ÄLVSBYN2009-07-14 06:00
Det var ett tag sedan sist. Nu borras det åter efter koppar i Laver, ungefär 4,5 mil nordväst om Älvsbyn.
- Vi har en lite ny idé om hur mineraliseringen ser ut, säger Pierre Heeroma, prospekteringschef på Boliden Mineral AB.
År 1936 startade Boliden den kommersiella gruvdriften i Laver. Där bröts 17 300 ton koppar fram till 1946 då gruvan lades ner på grund av alltför låga kopparhalter och sjunkande världsmarknadspriser.
- Nu har det gått några år sedan dess och vetenskapen går framåt, säger Pierre Heeroma och berättar att man med dagens teknik lättare kan kartlägga förekomsten av mineraler.
Sju borrhål
Dessutom behöver halterna numera inte vara lika höga för att det ska löna sig att bryta, enligt prospekteringschefen.
Sju borrhål ska det bli och enligt ansökan till Bergsstaten letar man efter både koppar och guld. Arbetet med provborrningarna kommer att ske under sommaren. Någon gång under senhösten väntas analysresultaten vara klara.
- Får vi bra resultat så fortsätter vi med fler tester, säger Pierre Heeroma.
Förhoppningen är förstås att testerna ska bekräfta de nya teorierna.
- Stämmer de kan det öppna sig en möjlighet att göra detta till ett ekonomiskt intressant objekt, säger Pierre Heeroma som inte vill gå närmare in på när en eventuell brytning skulle kunna bli aktuell.
Älvsbyns kommunalråd, Bill Nilsson (S), är lyrisk över provborrningarna.
- Det skulle betyda väldigt, väldigt mycket för kommunen om det blev något av det här. Det är sådant man bara kan gå och drömma om, säger han.
Kommunalrådet jämför med Pajala, där det kanadensiska gruvbolaget Northland Resources AB planerar att börja bryta järnmalm.
- Det här kan ge hur mycket positiva effekter som helst, säger Bill Nilsson.
Vad kommer kommunen
att göra nu?
- Vi kommer naturligtvis att försöka förstärka våra kontakter med Boliden via utvecklingsavdelningen, säger Bill Nilsson.
FAKTA Laver
Den 2 november 1946 arbetades det sista skiftet i gruvan i Laver. Då hade man sedan starten 1936 utvunnit totalt 17 300 ton koppar.
Gruvsamhället Laver, som växte upp invid gruvan, var på sin tid ett av Sveriges modernaste samhällen. Där fanns ett 20-tal bostadshus med bland annat fjärrvärme, elspis, kylskåp, gemensam vatten- och avloppsanläggning samt WC i alla hus.
Ungefär 240 personer bodde i Laver när bolagsledningen beslutade att lägga ner gruvan.
När gruvan stängdes monterades husen ner och flyttades till andra orter. I dag finns i stort sett bara de vattenfyllda gruvhålen och husgrunderna kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om