Boliden jämför Laver med Aitik

Ett ny Aitikgruva kan resa sig ur ruinerna i Laver. Boliden borrar upp stora kopparvolymer.- Det ser väldigt positivt ut. Men fortfarande vet vi inte om det blir en gruva eller inte, säger Hans Årebäck, prospekteringschef på Boliden.

Tre borriggar är utspridda i Laver-området. Tolv arbetare från företaget Styrud Arctic jobbar för att borra upp tillräckligt mycket kärnor innan sommaren. Joel Lindgren från Adak knackar ut Bolidens företagshemligheter i trälådor.

Tre borriggar är utspridda i Laver-området. Tolv arbetare från företaget Styrud Arctic jobbar för att borra upp tillräckligt mycket kärnor innan sommaren. Joel Lindgren från Adak knackar ut Bolidens företagshemligheter i trälådor.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-05-18 06:00

Entreprenörerna som bemannar de tre borrmaskinerna arbetar dygnet runt för att mata gruvföretaget med tillräcklig information om kopparmineraliseringarna i berggrunden.

Mer än två mil kärnor har borrats upp ur 57 hål i Lill-Laverberget.

- Vi har identifierat en stor volym där. Nu fortsätter vi med prospektering och vårt näst steg är att göra mer noggrann uppskattning av tonnage och halt, säger Hans Årebäck, prospekteringschef på Boliden.

"Ett Aitikscenario"
Analyserna visar att det rör sig om 500 till 700 miljoner ton malm med en kopparhalt på 0,15 till 0,25 procent och ett guldhalt på 0,10 till 0,15 gram per ton. Fyndet jämförs med mineralreserven i Bolidens Aitikgruva som sysselsätter över 560 personer i Gällivare.

- Det är ett Aitikscenario. En storskalig men låghaltig mineralisering, säger Hans Årebäck.

Boliden kommer att borra intensivt fram till juni. Till hösten kommer mineraltillgångarna vara klarlagda och parallellt under sommaren börjar en förberedande miljöundersökning.

Ekonomin avgör
- Om det leder vidare blir det att förbereda för en bearbetningskoncession. Om det inte leder vidare så får det ligga till sig ett tag kanske.

Enligt Hans Årebäck skulle det ta minst fem till tio år innan ett eventuellt dagbrott reser sig ur ruinerna i det gamla gruvsamhället. Förutom halter och volym avgör brytningsmetoder, anrikningsmöjligheter och miljöprövningar Lavers framtid.

- Allt detta påverkar ekonomin som i slutändan avgör om det blir något eller inte, säger Årebäck.

Dialog med renägare
Boliden äger marken vilket underlättar för undersökningen och en tänkbar gruvetablering. Fjällsamebyn Semisjaur-Njarg har vinterbetesmark i Laver och det förs diskussioner med renägarna.

- Det är viktigt att vi är öppna och tydliga med samebyn om vad vi gör och hur det ser ut. Vi försöker inleda en bra dialog så att vi kan samverka på bästa sätt, säger Anders Forsgren, avdelningschef för Bolidens skog och mark.

Under onsdagskvällen bjöds allmänheten till ett informationsmöte på Folkets Hus Forum i Älvsbyn. En bra bit över 200 personer kom till biografen för att lyssna på Bolidens företrädare.

- Vi vill vara öppna mot allmänheten vad vi gör när vi prospekterar, säger Hans Årebäck.

FAKTA Lavergruvan

Boliden bröt koppar i Lavergruvan mellan 1936 och 1946. Bredvid gruvan byggdes ett toppmodernt samhälle upp med som mest 242 invånare. Laver stängdes grund av den låga kopparhalten i malmen man bröt, samt att priset på kopparmalm förändrades. Snabbt blev det välordnade samhället en spökstad och i dag finns endast betongfundament, källare och ett vattenfyllt dagbrott kvar.

Lill-Laver ligger ett par kilometer från Laver. Nya prospekteringar har skett under 1970- och 1990-talet men det var först 2009 som det kom igång på riktigt. Det finns även tillstånd för undersökning av närliggande platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om