Boliden får provbryta i Laver

Boliden Mineral får tillstånd att provbryta 5 000 ton malm på Lill-Laverberget. Målet är en ny gruva och innan årets slut ska Boliden ansöka om bearbetningskoncession.

Boliden Minerals har fått godkänt av länsstyrelsen att provborra på Lill-Laverberget. (Arkivbild)

Boliden Minerals har fått godkänt av länsstyrelsen att provborra på Lill-Laverberget. (Arkivbild)

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2013-02-26 06:00

Boliden Mineral AB behöver noggranna lönsamhetsstudier innan de går vidare med att utveckla Laverfyndigheten till ett dagbrott i samma storlek som Aitikgruvan i Gällivare. För att kartlägga kostnaderna för den eventuella investeringen och gruvdriften planerar Boliden att provbryta, mala och anrika kopparmalm från Lill-Laverberget, fyra mil väster om Älvsbyn.

5 000 ton malm
Ansökan om provbrytning skickades till länsstyrelsen i Norrbotten den 21 januari och i måndags kom beskedet från Miljöprövningsdelegationen: Boliden får tillstånd att bryta 5 000 ton malm och krossa det på plats. Tillståndet kan överklagas men provbrytningen får inledas även om beslutet inte vunnit laga kraft.

- Det gick överraskande snabbt att få tillståndet. Nu börjar vi fundera hur vi ska gå tillväga med det här och det kommer att genomföras under sommaren och hösten, säger Anders Forsgren, projektledare för affärsutveckling på Boliden Mineral.

Idéstudie pågår
Beslutsfattarna konstaterar att provbrytningen inte medför några påtagliga störningar för miljön, närboende eller andra berörda. Förlusten av renbete anses bli begränsad och arbetet kommer pågå under barmarksperioden när samebyn Semisjaur-Njarg inte är i området med renarna.

- Vi har haft samråd med samebyn och hört deras syn på det och vi försöker så långt möjligt minimera inverkan för alla berörda, säger Anders Forsgren.

Boliden har för avsikt att göra miljöundersökningar inför en miljökonsekvensbeskrivning till en bearbetningskoncession för gruvverksamhet som ska lämnas in i slutet av det här året. Innan det kommer bolaget att kalla till samråd.

- Under det här året så löper en idéstudie där vi tittar på både gruva, anrikningsverk, sandmagasin och hur man skulle kunna anlägga en sån här verksamhet. Vi räknar också på om det kan vara lönsamt, säger Anders Forsgren.

FAKTA Stor mineralisering
Boliden drev en mindre koppargruva i Laver under åren 1938-1946 som gav 1,3 miljoner ton malm. Efter att verksamheten lades ned har prospektering utförts i Laver under 1970-talet och sent 1990-tal. Undersökningarna återupptogs 2008 och nu har en stor mineralisering med låg kopparhalt påträffats vid Lill-Laverberget. En mineralisering av denna typ skulle kunna brytas med en storskalig verksamhet, liknande den som Boliden bedriver i Aitik utanför Gällivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om