De har provborrat och analyserat en längre tid, men nu har Boliden tagit ett ordentligt steg mot en gruvetablering i Laver. I måndags skickade bolaget in en ansökan till Bergstaten om att starta en gruva
– Vi gör våra interna utredningar och inom loppet av de här interna utredningarna lämnas det in ett antal ansökningar, bland annat bearbetningskoncessionsansökan. Det innebär att vi får ensamrätt att bryta malmen i Laver, och får vi ett ja där så har vi det säkrat i 25 år, säger Peter Richardson.
"Ett miljötillstånd"
Bearbetningskoncessionen är ett av de två viktigaste besluten som krävs för en gruvetablering.
Hur länge tar det innan ni får ett beslut?
– Det vill jag inte uttala mig om, det är från fall till fall. Men det första steget är ett ja till bearbetning, sedan behöver man ett miljötillstånd. Det har vi inte gått ut och sökt i det här läget.
När tänker ni söka miljötillstånd?
– Det är ingenting som jag går in på nu. Vi tar det här i den takt vi behöver.
"Visar sig lönsamt"
När Boliden planerar för en ny gruva utreder de själva tekniska och miljömässiga alternativ. Studierna görs i tre steg: idéstudie, förstudie och förprojekt.
– Visar det sig lönsamt så genomför man ett projekt, om man får tillstånden. Både bearbetnings- och miljötillstånd, men framför allt tillstånd av vårat bolag, säger Peter Richardson.
Har ni påbörjat förstudien?
– Idéstudien är färdig. Mer kan vi inte säga i nuläget.
Förutom provborrningar och analyser har de även miljöinventerat.
"Var påverkat innan"
– Då studerar man vad som finns och hur miljön ser ut i området. Man gör en bakgrundsanalys på sjöar, vattendrag, landområden och förekomster av olika djurarter som kan påverkas. Man kollar hur området ser ut innan man eventuellt börjar med någon verksamhet där, så man vet om området var påverkat innan.
Vad händer nu, kortsiktigt?
– Våra interna tidsplaner håller vi för oss själva.
Vad händer i Laver just nu?
– Översiktlig prospektering.