Medveten satsning på sommarängar ger resultat

I Älvsbyn blommar sommarängarna på både kommunens mark och kyrkans. Hos Älvsby församling har man jobbat med sommarängar i fem år nu.

Marianne Kortesoja visar upp en av de "näringsfattiga" sommarängarna som finns vid Kyrkstugorna. Förr i tiden fick hästarna beta upp ängen, men nu klipper man och kör bort mot hösten för att hålla ängen som den ska vara.

Marianne Kortesoja visar upp en av de "näringsfattiga" sommarängarna som finns vid Kyrkstugorna. Förr i tiden fick hästarna beta upp ängen, men nu klipper man och kör bort mot hösten för att hålla ängen som den ska vara.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-07-16 19:00

Kyrkan har i dagsläget fem sommarängar som de tar hand om. Två stycken vid kyrkstaden och tre vid nya kyrkogården. Det innebär att gräset inte klipps och de vilda blommorna får fröa av sig. 

undefined
Både kommunen och kyrkan har satt upp skyltar vid sina sommarängar.

För varje år som går blir de finare och finare. Men det är mer jobb inblandat i det än att bara lämna ängarna åt naturen.

– Vi tar bort alla löv om våren och varje år river vi för hand bort mer av den mossa som växer här. Under mossan finns en fröbank från förr som kan börja blomma igen, säger Marianne Kortesoja från Älvsby församling.

Sommarängarna är hem för många viktiga insekter och pollinatörer som fjärilar, och ger mat åt bin. Men det handlar i Kyrkans ögon om också om att bevara ett kulturarv som ska bevaras. Det ska vara som det var förr.

– Här vid kyrkstugorna klipper vi i augusti, låter det ligga en vecka och sen kör vi bort det. Det är för att det ska vara ganska näringsfattiga ängar här uppe. Förr i tiden klippte man inget utan allt det här betade hästarna upp, säger Kortesoja.

undefined
Kyrkan har fått besök från andra kommuner som velat veta mer om hur de sköter sina sommarängar.

Resultatet är att istället för en grön platt gräsmatta förvandlas ytorna till böljande ängar som går som vågor i vinden med gott om färgklickar av rölleka, styvmorsviol, blåklockor, kattfot och andra blommor. 

– Det är väldigt vackert faktiskt tycker jag, säger Kortesoja.

Många har frågat om det är för att spara pengar som man inte klipper. Nu har kommunen och Älvsby församling satt upp skyltar vid ängarna för att visa varför det ser ut som det gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!