Biltestföretaget satsar stort i Nattberg

Arctic Falls har byggt en ny testanläggning i Nattberg för att möta däck- och fordonsindustrins ökande behov av snö, sekretess och service.- Vi ser positiva signaler och fortsätter att investera, säger vd Jonas Jalar.

Banorna i Vidsel och Nattberg prepareras för snö- och isförhållanden som däcktillverkarna efterfrågar. Arctic Falls däckansvarige Anders Lindgren, vd Jonas Jalar, och Mats Malmqvist, chef för anläggningen i Vitberget, är glad över kylan. "Vi sover bättre då", säger Anders Lindgren.

Banorna i Vidsel och Nattberg prepareras för snö- och isförhållanden som däcktillverkarna efterfrågar. Arctic Falls däckansvarige Anders Lindgren, vd Jonas Jalar, och Mats Malmqvist, chef för anläggningen i Vitberget, är glad över kylan. "Vi sover bättre då", säger Anders Lindgren.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-12-22 06:00

Det varma vädret har oroat företagen som lever på att sälja blixthalka, snökaos och extremkyla.

Arctic Falls i Älvsbyn har gjort sig mindre klimatberoende genom att satsa på landbanor, snökanoner och frysrum för fordonen.

- Det har varit dåligt vintertestarväder, men vi har delvis lyckats att kompensera det. Vi kan inte styra vädret, men vi kan styra nästan allt annat, säger vd Jonas Jalar.

Ny anläggning
Lantbrukarnas urinspridare hämtar vatten från Piteälven och det ångar när isbanorna vid däcktestanläggningarna i Vidsel beläggs. Arctic Falls är "nästan fullbokade" och i höstas byggde företaget en 40 hektar stor anläggning i Nattberg för att möta däckjättarnas behov.

- I år kommer vi att öka omsättningen. Vi har en stark bokningssituation och fortsätter att investera kontinuerligt, säger Jonas Jalar.

Bästa provplats 2012
Däck och fordon står för 50 procent vardera av företagets cirka 25 miljoner kronor stora omsättning. Arctic Falls har fått gott rykte i branschen och blev förra året utsedda till "Proving ground of the year" i Automotive testing technology international awards. Bakgrunden till priset är stora investeringar i däck- och elbilsanläggningar under åren.

- Det händer mycket i utvecklingen av bilar. Det kräver att vi hela tiden anpassar oss, säger Jalar.

Bridgestone, Yokohama och Pirelli är öppna med att de provar ut gummin här. Trots det skymmer stora vallar insynen och det är med ordern "inga närbilder på däcken" som PT fotograferar italienaren Walter Germani när han kör fram och tillbaka i Vidsel.

"Hysch-hysch"
Fordonstillverkarna skulle aldrig tillåta journalister att komma in på Arctic Falls hemliga anläggning i Vitberget. Stängsel och dubbla grindar håller borta bilspionerna och personalen munkavlas med sekretessavtal.

- Det är viktigt för tillverkarna. De vill inte släppa ut hur de nya bilarna ska se ut, säger Mats Malmqvist, chef för Vitberget Proving Ground.

Han kan inte avslöja vilka bilmärken som utvecklas på det 200 hektar stora området med fem garage, 27 kylrum och 13 banor.

- Det är hysch-hysch kring det hela, säger Jonas Jalar.

El- och hybridutvecklingen i Vitberget växer med flera nya aktörer från Asien. Vissa har ingen erfarenhet av vintertester och Arctic Falls har hjälpt dem att utveckla testprotokoll.

Utvecklar egna tester
- Här kan vi ta en ny roll och kanske utveckla några ingenjörstjänster, säger Jonas Jalar.

Har ni några farhågor för framtiden?
- Det viktigaste är att samhällsstrukturen fungerar. Hälsa, sjukvård och ambulans är superviktiga frågor för bolagen. Klimatet svänger också och där försöker vi hitta lösningar.

FAKTA Arctic Falls

2008 köpte Älvsbybröderna Jonas och Andreas Jalar samt Bodenbon Erik Lundström Arctic Falls av Ove Berggren som grundade företaget 1985.

Arctic Falls har sex heltidsanställda och ett 30-tal personer sysselsatta under vintern. Flera lantbrukare och entreprenörer ges jobb under deras lågsäsong och biltestarna bidrar varje år med 8000 gästnätter till Älvsbyns kommuns hotellnäring.

Företaget tillhandahåller testbanor, anläggningar och servicepersonal för däck- och fordonstillverkarna samt deras ingenjörer.

I Vitberget testas bland annat nya drivlinor, bilmodeller, broms och -säkerhetssystem, värme och ventilation. I Vidsel, Lillkorsträsk och Nattberg provar däcktillverkarna ut sina nya grepp.

Källa: Arctic Falls

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om