Piteå och Älvsbyns räddningstjänst gick samman vid årsskiftet. I den nya organisationen är tanken att man ska öva ihop och jobba på samma sätt i båda kommunerna. På torsdagsförmiddagen genomfördes en större övning i Tvärån i Älvsbyns kommun.
– Tanken är att vi ska öva en gång per år med lite olika scenarion. Det är allt från att vi ska rökdyka på samma sätt, ledningen ska tänka likadant – även den bakre ledningen. Piteå kommun och Älvsbyns kommun ska också involveras, säger Hans-Erik Pekula, övningsledare för dagen.
En heltids- och en deltidsstyrka från Piteå samt en deltidsstyrka från Älvsbyn deltog.
– Kommunledningarna är inblandade i och med att det är ett utslussningsboende och en utlokaliserad skola det handlar om.
Elever från Strömbackaskolan spelade ungdomarna på boendet och barn från Ur och skur forsen i Sikfors spelade rollen som skolbarn i var sin del av den gamla ladugården.
– De sa åt oss att skådespela, så jag fejkade att jag svimmade och då kom de och hjälpte mig, säger Cewin Nilsson, 9 år.
Klasskompisen Ida-Linn Nilsson tyckte att övningen var lite läskig.
– Jag blev lite snurrig av röken och det luktade inte direkt rosor, säger hon.
Observatörer följde rökdykarna, insatsledarna samt den bakre ledningens arbete under insatsen.
– Jag har haft ansvar för alla och försöker se helheten. Vi har även Frivilliga resursgruppen här. Det blir direkt en feedback till respektive grupp, sedan sammanställer jag allt och skickar ut det. Det blir som en utbildning för alla, även de som är hemma får ta del av sammanställningen, säger Hans-Erik Pekula.
Han upptäckte en del brister under övningen. Det är dock inte så konstigt eftersom den typen av insatser är ovanliga.
– Det finns en hel del att träna på. Sådana här storskaliga larm har vi inte jätteofta. Om vi tittar på Polarbröd till exempel, den typen av händelse händer väl var sjätte–sjunde år eller något sånt. Det här är en mindre insats, men ändå tre enheter.
Över lag var övningsledaren nöjd med torsdagen.
– Det finns mycket vi kan bli bättre på, det är därför vi gör det här. Men det är mycket som fungerar bra också måste jag säga, säger Hans-Erik Pekula.
Efter övningen blev det lunch och sedan brände räddningstjänsten ner ladugårdsbyggnaden som användes i övningen.