En välklippt gräsmatta är biets värsta fiende. De behöver nektar från blommorna för att överleva och kunna hjälpa till med pollineringen. Bidöden är ett globalt problem och även i Sverige är en tredjedel av arterna utrotningshotade. Välklippta gräsmattor påverkar också de lokala biodlarnas verksamhet och de har försökt få kommunen att lämna gröna ytor oklippta sen åtminstone 90-talet. Nu verkar de äntligen få gehör.
Ett förslag är också att låta byggprogrammet bygga humleholkar och bon för vildbin för att öka beståndet. Det bör däremot inte finnas för många oklippta ytor anser man eftersom att där trivs också råttor, ormar och andra djur.
Älvsbyns fastigheter har fått i uppdrag att inventera vilka ytor som de kan lämna att växa fritt. I Älvsbyn föreslås grönytan mellan gamla veterinären och Björkgatan slås in med ängsblommor vid återställning efter VA-arbetet. Samma sak med gräsytan på Övrabyn när VA-arbetet är färdigt. Andra ängsmarker som ska lämnas oklippta är vid reningsverket efter Gammelvägen, gräsytan vid Altuna/Timmersvansen och vid bullervallen, Grönytan mellan Nyberga och Apeln och Yttervägen mot Älvsbyhus. I Vidsel kan grönytan nedanför skolan ned mot älven lämnas, i Vistträsk ytan vid infarten till Vistträsk och i Korsträsk ytan mellan väg 94 och Smedjevägen.
Älvsbyns fastigheter menar att det kommer krävas en ny slagslåttare för 80 000 kronor för att slå det långa gräset på hösten för att undvika slybildning. Själva klippningen kommer kosta 20 000 mer kronor per år. Om ytorna måste sås behövs mer anslag. Kommunstyrelsen bifaller dock motionen utan några ökade anslag.