Beslutet som räddade kommunalrådet var olagligt

Beslutet att inte avsätta kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) var olagligt och måste göras om.
Förvaltningsrätten slår fast att kommunfullmäktiges ordförande Mats Mörtzell inte hade rätt att vägra ersättaren att träda in.
– Det här visar att systemet fungerar, säger Linus Sköld (S).

Berit Hardselius (C), fullmäktiges ordförande, inledde mötet den 28 oktober med att meddela att hon avgår från presidiet och lämnade över mötet till vice ordförande Mats Mörtzell. Han i sin tur nekade ersättaren att träda in, vilket räddade kvar kommunalrådet. (Arkivbild)

Berit Hardselius (C), fullmäktiges ordförande, inledde mötet den 28 oktober med att meddela att hon avgår från presidiet och lämnade över mötet till vice ordförande Mats Mörtzell. Han i sin tur nekade ersättaren att träda in, vilket räddade kvar kommunalrådet. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2025-03-04 20:30

Nyheten i korthet

  • Beslutet att inte avsätta kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) var olagligt, enligt förvaltningsrätten.
  • Kommunfullmäktiges ordförande Mats Mörtzell (M) hade inte rätt att vägra ersättaren att träda in, vilket påverkade omröstningen till Dahlqvists fördel.
  • Avgångskravet mot Dahlqvist väcktes efter en skandal kring LVU. Han har uttryckt att han är villig att ställa upp för omval.

Kravet på kommunalrådet Johan Dahlqvists avgång väcktes efter LVU-skandalen, men när frågan skulle avgöras i kommunfullmäktige i slutet av oktober lyckades han rädda sig kvar vid makten efter kuppartade former.

Kommunfullmäktiges ordförande Berit Hardselius (C) avgick plötsligt från sin post och vice ordförande Mats Mörtzell (M) tog över mötet. När Johan Dahlqvists sedan anmälde jäv vägrade Mörtzell att låta den första ersättaren, politiska vilden Margareta Lundberg, träda in.

– Vi tar aldrig in ersättare på personfrågor på sittande möte. Den som gjort undantaget då är Berit under förra mötet och det är ingenting som hänt tidigare i kommunens historia, sa Mats Mörtzell.

undefined
Beslutet om Johan Dahlqvists entledigande måste nu göras om eftersom det stred mot kommunallagen. (Arkivbild)

Omröstningen utföll 15–15. Om den politiska vilden hade fått rösta hade det däremot förändrat utgången i ärendet. Mats Mörtzells agerande medförde i stället att hans röst fällde avgörandet till Johan Dahlqvists fördel. Beslutet överklagades av bland andra Linus Sköld (S) som kallade det ett missbruk av makten i syfte att hindra ansvarsutkrävande

– Man har ändrat principen för att kunna klamra sig fast, sa Linus Sköld.

Förvaltningsrätten har gått igenom ärendet och konstaterar att kommunfullmäktiges ordförande inte hade rätt att vägra ersättaren att träda in.

undefined
"Förvaltningsrättens beslut visar att systemet fungerar", säger Linus Sköld (S). (Arkivbild)

Mats Mörtzells agerande strider mot kommunallagen och beslutet upphävs. Linus Sköld säger att förvaltningsrättens beslut visar att systemet fungerar.

– En ordförande som vill rädda skinnet på sitt eget kommunalråd ska inte kunna göra det genom att fiffla. Den som har kommunfullmäktiges förtroende behöver inte ändra spelreglerna för att sitta kvar, säger han.

PT har sökt kommunfullmäktiges ordförande Mats Mörtzell för en intervju.

– Innan jag kan lämna någon kommentar måste jag i lugn och ro läsa igenom domen och sen framförallt måste vi inom presidiet diskutera frågan och gemensamt besluta om vad nästa steg blir och då bereda frågan, skriver han i ett sms.

undefined
Mats Mörtzell (M) vill inte kommentera domen innan han och kommunfullmäktiges presidium läst igenom och diskuterat domen. (Arkivbild)

Kommunalrådet Johan Dahlqvist har inte heller läst domen, men säger att de ska följa lagar och regler.

– Om hanteringen av ärendet har ansetts vara felaktigt så ska vi självklart göra rätt och riktigt.

Vad kommer du att göra om du blir avsatt på ett nytt fullmäktige?

– Om det skulle hända att jag inte skulle få sitta kvar så måste vi välja en ny ordförande. Jag kommer givetvis att ställa upp för omval då jag anser att jag är lämpad att sitta kvar.

undefined
Kommunalrådet Johan Dahlqvist säger att han kommer att ställa upp för omval om han blir avsatt. (Arkivbild)

Avgångskravet mot Dahlqvist väcktes i samband med att kommunfullmäktige skulle rösta om ansvarsfrihet i juni förra året. Revisionen föreslog att socialutskottets ordförande Peter Lundberg skulle vägras ansvarsfrihet för hans inblandning i det uppmärksammade LVU-ärendet. Den politiska vilden Ulrica Hamsch yrkade även att Johan Dahlqvist skulle nekas ansvarsfrihet. 

Peter Lundberg fick en anmärkning, men beviljades ansvarsfrihet. Johan Dahlqvist däremot beviljades inte ansvarsfrihet efter en omröstning som föll till oppositionens fördel. Själv anser kommunalrådet att han inte bär ansvaret för beslutet att upphäva LVU-vården för de tre barnen som lämnades tillbaka till pappan som utreddes för grovt barnpornografibrott.

– Jag var ordförande i kommunstyrelsen som då också var socialnämnd, men vi hade delegerat beslutsrätten till socialutskottet. Det är styrelsen som är ytterst ansvarig, men jag anser inte att en enskild ledamot i en styrelse kan bära ansvaret för ett beslut som är taget i ett annat utskott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!