Beslut om kraftigt höjda VA-taxor väntas

Kristdemokraterna protesterade när Älvsbyns energi ville höja VA-taxan. Energibolaget säger att det är nödvändigt.

Den föreslagna höjningen är totalt 19,1 procent efter tre år. Sex procent per år.

Den föreslagna höjningen är totalt 19,1 procent efter tre år. Sex procent per år.

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2021-01-15 17:00

Den tänkta höjningen är sex procent per år de närmsta tre åren. De tre höjningarna räntar tillsammans ihop totalt 19,1 procent på dagens taxa. Förslaget återremitterades för ytterligare beredning till nästa kommunstyrelse. Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill ha bättre underlag och förklaring till den höga höjningen. 

– Vi kristdemokrater tyckte att det är en helt sanslöst hög höjning. Det handlar ju om ganska stora pengar och det kändes inte motiverat. Det behövs en bättre förklaring om man vill höja så mycket, säger Peter Lundberg (KD).

Taxorna varierar beroende på boendeform. Då Lundberg själv räknat på det så skulle höjningen efter tre år vara 1 470 kronor i rena pengar för en villa med tre barn och två vuxna. Han noterar också att Älvsbyn går igenom en tuff period med coronapandemin och Polarbranden.

– Det måste finnas en nivå som funkar kostnadsmässigt även för de familjer som har det lite tajtare just nu. Jag vill att kommunstyrelsen ska få veta mer om hur det slår mot olika boenden, säger Peter Lundberg.

Mattias Broström tog över som vd på Älvsbyns energi förra våren. Han menar att höjningen både är motiverad och viktig. 

– Jag är ganska ny, men det jag har kunnat se sen jag började första maj är att den dagliga driften löser vi, men vi har ett otroligt stort och uppdämt behov av att byta ut våra ledningsnät och anläggningar. Avloppsledningarna som vi sköter om är från 40- 50- och 60-talet. Vi måste kunna hålla en reinvesteringstakt så att vi kan hålla en bra standard, säger Mattias Broström.

Som avgiften ligger nu så har man råd att sköta om nuvarande system. Men allt utöver det måste i så fall lånas. Älvsbyn är också den 104 billigaste kommunen av 290 och fjärde billigaste i Norrbotten.

– Vi måste ha en långsiktig syn på det här och då kan vi inte bara låna, utan vi måste kunna finansiera reinvesteringarna med pengar från taxorna. Och vi vill inte hamna i samma läge som exempelvis Pajala, som blev tvungna att höja med 28 procent ett år. Det behövs framförhållning och förutsägbarhet, säger Broström.

Det närmaste projektet är att byta VA-nät och dagvattennät på Storgatan när Trafikverket bygger om nästa år.

– Annars måste vi gå dit om 7-8 år och riva upp gatan. Därför måste man ha framförhållning. Vi måste jobba mot en självkostnad och ett sånt projekt är ganska stora pengar. Säkert runt åtta miljoner, säger Broström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!