Handläggarnas avstängning förlängs

En extern arbetsrättsjurist leder utredningen mot de fem handläggare i Älvsbyn som är avstängda sedan den 14 augusti. Socialchefen Robert Cortinovis har förlängt avstängningen med en månad och hoppas att det ska räcka.

Socialchefen Robert Cortinovis hoppas att den arbetsrättsliga utredningen ska vara klar inom kort.

Socialchefen Robert Cortinovis hoppas att den arbetsrättsliga utredningen ska vara klar inom kort.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Älvsbyn2023-09-24 17:30

Det var den 14 augusti som fem handläggare på Älvsbyns kommuns stängdes av från sitt arbete i en månad i väntan på en arbetsrättslig utredning. Bakgrunden är en konsultgranskning som visade på allvarliga brister i handläggningen av tre omhändertagna barn.

– Den oberoende granskningen visade på fel och brister som är så pass allvarliga att vi behöver utreda om det eventuellt begåtts några tjänstefel av enskilda handläggare, sa Robert Cortinovis, socialchef i Älvsbyns kommun.

Den 13 september beslutade han att förlänga avstängningen för de fem medarbetarna med ytterligare en månad. 

– Vi försöker att jobba så snabbt som möjligt och bedömningen är att vi ska kunna vara klar före den här förlängda avstängningstiden tar slut, säger Robert Cortinovis.

Utredningen leds av arbetsrättsjuristen Eric Hietala som anlitades av socialchefen den 7 september. 

– Han arbetar för fullt och träffar de avstängda medarbetarna under veckan.

Handläggare har tidigare uttryckt kritik mot bristande återkoppling från kommunen. 

– Jag har full förståelse för den kritiken och vi är lite otåliga från båda håll. Jag vill också att den här arbetsrättsliga utredningen ska bli klar och att jag får tillbaka mina anställda i arbete.

Hur kommer det sig att ni dröjde fram till den 7 september med att anlita en utredare?

– Det ena är att det är en omfattande arbetsrättslig utredning och det har tagit tid att planera för det. Det andra är att det har tagit tid att få tag i en tillgänglig utomstående utredare med rätt kompetens. 

Utöver de fem avstängda handläggarna har ytterligare ett flertal handläggare varit inblandade i ärendet. Personerna jobbar inte kvar och Robert Cortinovis har inte tagit ställning om de också ska försöka höras.

– Vi utesluter inte det, men vi har sagt att vi börjar med de som finns i kommunen och som har varit delaktiga i de här ärendena. 

Flera av de tidigare handläggarna har varit inhyrda som konsulter och där ser Robert Cortinovis en möjlighet att ställa dem till svars.

– Det är svårt att ha en arbetsrättslig process mot de som inte jobbar kvar i kommunen, men samtidigt finns det upprättade avtal med konsultföretag vars konsulter varit inblandade i de här ärendena. Där kan man kanske driva en affärsmässig process, men vi har inte fattat beslut om hur vi ska gå vidare med de som inte är kvar eller anställda i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!