Bemanningskris skapar oro bland patienter: "Känns skrämmande"

Den mobila akutpsykiatriska enheten (MAE) har kommit att bli en stor trygghet för många av psykiatrins patienter. Nu skapar rykten om nedläggning och eventuell nedstängning under sommaren stor oro. "Det känns som att en stor trygghet har försvunnit", säger Agnes Lundkvist i Älvsbyn.

Agnes Lundkvist från Älvsbyn är mycket nöjd med den hjälp hon fått från mobila akutpsykiatriska enheten (MAE). Nu oroas hon över envisa rykten om att enheten ska läggas ner.

Agnes Lundkvist från Älvsbyn är mycket nöjd med den hjälp hon fått från mobila akutpsykiatriska enheten (MAE). Nu oroas hon över envisa rykten om att enheten ska läggas ner.

Foto: Simon Olofsson

Älvsbyn2024-07-03 03:30

Nyheten i korthet

  • Mobila akutpsykiatriska enheten (MAE) omgärdas av nedläggningsrykten på grund av en bemanningskris som delvis berott på Vårdförbundets konflikt med Regionen.
  • MAE-teamet, som erbjuder hembesök och stöd vid psykisk ohälsa, är en viktig stöttepelare för många patienter, inklusive Agnes Lundkvist i Älvsbyn.
  • Trots rykten om en permanent nedläggning försäkrar psykiatrins verksamhetschef att MAE-teamet inte kommer att avvecklas.

Det mobila akutpsykiatriska teamet, ofta förkortat till MAE-teamet, fyller i dag flera funktioner. De gör hembesök hos patienter, agerar kontaktperson och rycker också ut vid SOS-larm kopplade till psykisk ohälsa. Under flera veckor har teamets sommarverksamhet hotats av den bemanningskris som uppstått i spåren av Vårdförbundets konflikt med Regionen. Agnes Lundkvist, en av MAE-teamets patienter, känner stor oro.

– MAE-teamet har varit en så stark stöttepelare åt mig under de senaste åren. Att kanske inte ha någonstans att vända mig känns väldigt skrämmande. Jag vet inte hur det kommer att gå med mitt mående, säger hon.

undefined
Stora utmaningar med sommarbemanningen i kombination med Vårdförbundets blockad har gjort att Region Norrbotten utrett en eventuell sommarnedstängning av MAE. (Arkivbild)

Agnes Lundkvist har fått hjälp av personalen på MAE sedan teamet skapades för tre år sedan. Hon berättar att hennes upplevelse sedan starten varit väldigt positiv.

– Jag kände direkt att det var ett bra initiativ. Det kändes bra direkt och numera hjälper de mig varje dag. Jag ringer till dem och pratar med dem. Jag får stödjande samtal och kan prata om min ångest och få strategier att hantera den. MAE kan också göra hembesök om det behövs. Jag har vänner som fått sådant stöd och de tycker det varit jättebra, säger hon.

Under de senaste veckorna har Regionen jobbat med att utreda eventuella konsekvenser av att pausa MAE-teamets verksamhet under sommaren. Detta som ett resultat av den blockad som infördes som stridsåtgärd av Vårdförbundet. Agnes Lundvist tycker att MAE-teamets verksamhet är än viktigare under sommaren och hoppas att verksamheten ska fortsätta.

– Under sommaren blir de rutiner och strategier som MAE ger ännu viktigare. Det är ju då som jobb, skola och liknande försvinner för många. Det är ju då MAE behövs som mest, säger hon.

Under de senaste veckorna har rykten florerat bland både personal och patienter att MAE-teamet kan komma att läggas ner permanent, något som kraftfullt dementeras av psykiatrins verksamhetschef Ulla Svedberg-Lilja. 

Agnes Lundkvist har också hört ryktena och de har gjort henna väldigt orolig.

– Jag har fått höra att MAE troligtvis kommer att läggas ner. Jag vill inte ens tänka på att det skulle kunna hända. Jag är 7,5 års självskadefri, och det är tack vare MAE. Jag är rädd att jag ska börja må sämre, att jag inte ska få den här tryggheten. Jag vill att MAE ska vara kvar.

undefined
Agnes Lundkvist tycker att en eventuell nedstängning av MAE under sommaren skulle vara riskfylld. "Det är ju under sommaren som MAE behövs som mest", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!