Bärplockare skickas hem

Med stöd av lagen har företagaren Leif Ögren bestämt sig för att skicka hem tre bärplockare från Ukraina, som enligt honom brutit sitt avtal med arbetsgivaren och sålt bär till andra uppköpare.- De har förbrukat rätten till arbetstillstånd, hävdar han.

Bärplockare som kommer till Sverige på arbetstillstånd är bundna att enbart sälja bär till det företag som bjudit in dem. Om kontraktet bryts får de dock stanna i landet, men utan att arbeta.

Bärplockare som kommer till Sverige på arbetstillstånd är bundna att enbart sälja bär till det företag som bjudit in dem. Om kontraktet bryts får de dock stanna i landet, men utan att arbeta.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-09-26 06:00
För knappt två veckor sedan blev ukrainarna Natalia Szaran, Gregori Kachni och Luba Kachni utkastade från boendet i Koler av arbetsgivaren Leif Ögren.
- Vi hade bara lyckats plocka cirka 30 kilo lingon var den dagen. Som anställd måste man plocka 70 kilo per person och dag. Leif sa att han misstänkte att vi sålt till andra bäruppköpare, berättar Natalia Szaran.
- Eftersom vi blev utslängda vid midnatt hade vi ingenstans att ta vägen utan sov i bilen första natten. Kvällen efteråt sökte vi upp bäruppköparen Enor Larsson vid hans invägningsställe i Älvsbyn och bad honom hjälpa oss ordna någonstans att bo.
Hotfull besökare
Trion fick hjälp att hyra en stuga på Selholmens camping och löfte av Enor Larsson att köpa upp deras bär i fortsättningen.
- När Leif fick veta att vi tagit in på campingen skickade han hit en storväxt ryss, som jobbar åt honom. Det var mycket otäckt. Ryssen sa att om han fick se vår bil någonstans skulle det bli synd om oss, säger Natalia Szaran, fortfarande skärrad av det hotfulla besöket.
En stuggranne till ukrainarna ringde Enor Larsson och sa att det var bråk på gång. Han avslutade invägningen i centrum och skyndade sig till Selholmen med bärlastbilen. Vid infarten mötte han Leif Ögrens utsände och blockerade vägen för att höra vad det var fråga om. Samtidigt skrev han upp registreringsnumret på bilen och ringde polisen.
- Natalia och Luba grät och var jätterädda. Det är tillräckligt hemskt för dem att bli beskyllda för avtalsbrott. Att dessutom hotas på det här sättet tycker jag är dålig stil av arbetsgivaren, säger Enor Larsson.
"Måste åka hem"
Leif Ögren har en annan uppfattning om vad som hänt.
- Det har inte förekommit några hot. Vi har bara sökt upp ukrainarna för att klargöra att de är här på arbetsvisum och att de inte har rätt att jobba åt någon annan uppköpare. Vi har försökt få dem att fatta att de måste åka hem och gjort det på ett språk de förstår, säger han.
- Bakgrunden är att jag sett med egna ögon att de sålt bär till Enor Larsson. Först fick de en varning, men de fortsatte att göra det ändå. De har alltså själva försatt sig i den här situationen.
- Det bästa skulle vara om Migrationsverket stängde deras viseringar direkt. Då skulle Enor Larsson och andra svarthandlare råka ännu sämre ut eftersom de köper av personer som är illegalt i Sverige.
Dementerar påstående
Enor Larsson vill inte kommentera Ögrens påhopp på honom som uppköpare.
- Det finns ingen anledning. Jag vet ju vem jag arbetar åt och att jag inte sysslar med något brottsligt. Däremot vill jag dementera Leif Ögrens påstående att han sett ukrainarna sälja bär till mig innan han slängde ut dem från boendet i Koler. Det är inte sant. Det kan både de och jag intyga.
Ord står alltså mot ord.
Ingenting att dölja
Leif Ögren betonar att han för sin del har alla papper i ordning och ingenting att dölja inom sina företagsverksamheter.
- Det finns nog ingen som är så insatt i den här branschen som jag. Jag vet vad som gäller och hur man ska behandla folk från det forna östblocket om de inte respekterar gällande regelverk i Sverige, säger han och tillägger:
- Därför får jag också mycket beröm både av polisen och andra myndigheter för mitt sätt att sköta bärföretagen. Merparten av mina anlitade bärplockare är tacksamma och nöjda att få jobba åt mig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om