Videon är inte längre tillgänglig
I samband med FN-dagen läste Vistträskeleverna på om organisationen och till slut hamnade man på svenska FN-förbundets hemsida.
Där snubblade man över en tävling och när klassläraren Maria Sundström frågade om eleverna ville delta var svaret självklart.
– Vi har under hela höstterminen arbetat med temat "Att leva tillsammans i världen" och tävlingen kom in på ett jättebra sätt i det, säger hon.
Barnen har bland annat lärt sig om religioner, mänskliga rättigheter och hur det kan vara att tvingas fly från sitt land. Kunskaper som var till hjälp när det var tävlingsdags.
Tävlingen gick ut på att eleverna skulle illustrera hur de tror att framtiden kommer att se ut år 2030.
– Vi valde att skriva och illustrera kompisberättelser som vi sedan filmade och lade ut på vår youtubesida, säger Maria Sundström.
Tredjeklassarna Dominika Nicer och Julia Bohlin trodde inte att klassen skulle vinna – men är glada och stolta över förstaplatsen.
– Vi skulle egentligen skicka in böckerna vi gjorde till FN, men det gick inte så då spelade vi in dem i stället, säger Julia Bohlin.
Paula Isaksson, årskurs 1, och Isabelle Berg, årskurs 2, tycker att tävlingen var rolig.
– Min berättelse handlade om Rahims resa till Sverige. Han flydde från sitt land och kom till Sverige och blev konstnär, säger Isabelle Berg.
Hur var det att spela in film?
– Det var jättekul, det var roligare än att skriva på papper. Jag hoppas att vi tävlar nästa år också, säger Paula Isaksson.
Elias Isakssons, årskurs 3, berättelse handlar om pojken Gorgis som flyr från Syrien till Sverige med hjälp av FN.
Hur tror du att det ser ut 2030?
– Jag vet inte, men jag hoppas att det inte är några krig i världen och att inga behöver fly. Men det är 14 år kvar, då är jag 25 år.
Eleverna fick ta emot ett FN-diplom och ett par strumpor efter att de vunnit tävlingen.
– Vinsten var nog roligast för dem, men att de har blivit så engagerade och fått en sådan empati för barn i världen har varit vinsten för mig, säger Maria Sundström.
Barnen uttryckte själva tidigt att de vill göra något för barnen i världen. Man startade därför "Vistträskskolans insamling för barn på flykt". I dag har eleverna samlat ihop 7 000 kronor.
– Det är jätteglädjande. Det värmer och man blir rörd, verkligen, säger klassläraren.