Barnens HVB-hem var lägenhet för våldsutsatta kvinnor

Älvsbyns kommun beslutade att barnen i LVU-fallet skulle återförenas med sina föräldrar på ett HVB-hem. I själva verket placerades familjen i en skyddad lägenhet för våldsutsatta kvinnor som de lämnade efter 13 dagar. "Helt bedrövligt", säger Pernilla Leviner, föreståndare på Barnrättscentrum.

Vilhelmsgården som drivs av Attendo tillhandahåller lägenheter eller rum med självhushåll för våldsutsatta kvinnor med eller utan barn. Verksamheten har inte tillstånd att driva HVB och enligt verksamhetschefen Cathrin Bergqvist utger de sig inte för att vara det.

Vilhelmsgården som drivs av Attendo tillhandahåller lägenheter eller rum med självhushåll för våldsutsatta kvinnor med eller utan barn. Verksamheten har inte tillstånd att driva HVB och enligt verksamhetschefen Cathrin Bergqvist utger de sig inte för att vara det.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Älvsbyn2023-11-08 19:10

När kommunen rev upp LVU-vården i det uppmärksammade fallet i Älvsbyn beslutades också att barnen skulle bo i ett utrednings- och behandlingshem där de och föräldrarna skulle få stöd under den inledande återföreningsfasen. När PT träffade familjehemmen i början av oktober framkom en annan bild – de fick släppa av barnen utanför en lägenhet vid ett industriområde i Västerbotten.

– Vi fick veta att de skulle bo på ett utredningshem med personal dygnet runt. Det kändes som en trygghet mitt i det tragiska. Men när vi kom dit visade det sig vara en nedgången lägenhet där föräldrarna var helt ensamma med barnen förutom när en konsult hälsade på, sa familjehemmen då.

undefined
På socialutskottet den 17 augusti beslutades att barnen skulle placeras på HVB-hemmet Vilhelmsgården och senare få hemstöd av dem i fem månader. Pappan fick också förlorad arbetsinkomst med 35 286 kronor. Två ledamöter från Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet att upphöra med LVU-vården.

Enligt socialutskottets beslut från den 17 augusti skulle barnen placeras på HVB-hemmet Vilhelmsgården tillsammans med föräldrarna i en månad. Efter det skulle de få hemstöd av HVB-hemmet i ytterligare fem månader.

"Vilhemsgården har utbildad personal som har goda kunskaper i anknytningsarbete, traumabehandling de har även möjlighet att tillsätta en psykologkontakt under placeringen och vid utslussningsarbetet till hemmet", står det i beslutet.

Så här skrev dåvarande enhetschefen, konsulten Harriet Rickman, i ett mejl till PT den 5 september när hon försvarade beslutet att riva upp LVU-vården.

"Självklart gjordes även en skyddsbedömning, vilket gjorts sedan återföreningen vid flera tillfällen. Barnen flyttade inte hem till familjehemmet utan placerades på ett HVB hem med professionellt stöd."

undefined
Vilhelmsgården som drivs av Attendo tillhandahåller lägenheter eller rum med självhushåll för våldsutsatta kvinnor med eller utan barn. Verksamheten har inte tillstånd att driva HVB och enligt verksamhetschefen Cathrin Bergqvist utger de sig inte för att vara det.

PT kan nu avslöja att beslutsunderlaget i socialutskottet är felaktigt och att Harriet Rickmans påståenden om ett HVB-hem inte stämmer. Vilhelmsgården i Västerbotten som drivs av omsorgsföretaget Attendo saknar tillstånd från Ivo för att driva HVB, Hem för vård och boende. Deras boende går ut på att tillhandahålla skyddade lägenheter för våldsutsatta kvinnor med eller utan barn.

"Hos oss får kvinnorna och barnen möjlighet att i en lugn miljö bearbeta sina upplevelser med professionell hjälp", skriver Attendo själv om verksamheten.

Pernilla Leviner, föreståndare för Barnrättscentrum och professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, reagerar starkt över de nya uppgifterna.

– Det låter helt bedrövligt på alla sätt och vis. Det är jättekonstigt att placera barnen med föräldrarna på ett boende för våldsutsatta kvinnor när man fattat beslut att de ska vara på ett utredningshem för att se om det finns brister i omsorgen, säger hon.

undefined
Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt med särskild inriktning mot socialrätt och barnrätt, blir bedrövad när hon hör om placeringen. "Det är jättekonstigt."

Enligt beslutet i socialutskottet skulle föräldrarna och barnen bo på det så kallade HVB-hemmet i en månad, men placeringen var frivillig och föräldrarna lämnade lägenheten i förtid den 3 september. När PT begär ut fakturorna från Attendo framgår att Älvsbyns kommun betalat 365 500 kronor för 24 dygns placering mellan den 21 augusti och den 13 september. Det innebär en kostnad på över 15 000 kronor per dygn varav 11 dygn för en tom lägenhet då familjen hade åkt hem till Älvsbyn. 

– Då inget avtal upprättats och företaget planerat personal under längre tid blev uppgörelsen för båda parter det, säger socialchefen Robert Cortinovis

Vid en placering av barn och unga på HVB är grunden att det ska upprättas ett avtal mellan kommunen och verksamheten om villkoren för placeringen. I det här fallet har Älvsbyns kommun inga upprättade avtal med Attendo. Det framkommer inte vilken vårdinsats kommunen har köpt för 15 000 per dygn. 

Cathrin Bergqvist är verksamhetschef för Attendo Vilhelmsgården i Västerbotten. Hon är tydlig med att deras verksamhet inte är ett HVB-hem, men vill inte kommentera tjänsterna de utfört åt Älvsbyns kommun.

– Vi har skyddat boende, men vi har också en liten socionombemanning kopplad till oss där vi kan stötta upp med insatser i familjer. Det är det jag kan kommentera.

Har ni sagt till Älvsbyns kommun att ni är ett HVB-hem?

– Nej, skyddade boenden är inte HVB, säger Cathrin Bergqvist.

Från den 3 september till den 6 oktober bodde barnen hemma hos föräldrarna i Älvsbyn innan insatsstyrkan slog till och föräldrarna anhölls. Pappan häktades senare för flera grova sexualbrott. Bland annat grovt barnpornografibrott, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Mamman släpptes på fri fot men hon är fortsatt misstänkt för underlåtenhet att avslöja grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Ett av barnen har också vittnat om våld från pappan efter återföreningen.

PT har sökt Harriet Rickman som slutade på Älvsbyns kommun den 31 augusti.

HVB-hem

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som tar emot enskilda eller familjer som behöver socialtjänstinsatser i form av vård eller behandling av utbildad personal i kombination med heldygnsvistelse i särskilt anpassade lokaler. En placering på HVB pågår under en begränsad tid med bestämda mål.

Verksamheten bedrivs enligt socialtjänstlagen och behöver tillstånd från Ivo. Om aktören också bedriver hälso- och sjukvård i samma verksamhet ska en anmälan göras till Ivo:s vårdgivarregister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!