Potatisforskningen är ett projekt genom Science kids och BUNT (Barn upptäcker naturvetenskap och teknik). De samverkar med teknikens hus och de har hållit på sedan i höstas då de började lära sig om potatis.
– Och så har vi klappat kossor och hämtat kobajs så att potatisen får mat, säger Leia, ung potatisforskare.
Utöver alla experiment på skolan har också det stöd som de får genom Science kids gjort att de kan åka på studiebesök. De saker de undersöker grundar sig i barnens egna frågor och funderingar.
– När de fick fundera då på vad potatisar behöver för att växa så var det ju då till exempel att de behöver sol, de behöver vatten, och så var det någon som tyckte att det behövs kobajs. Då kunde vi boka en buss och åka till Skatauddens lantbruk så fick de träffa kossorna och samla kobajs så kan vi se hur plantorna växer om de får gödsel också, säger Carolin Svanström, lärare och processledare på Science kids.
I höstas när det inte riktigt var läge att plantera potatisar började de med att pyssla ihop egna fantasipotatisar och göra egna krukor av mjölkkartonger. De dokumenterar sin forskning på en vägg med teckningar under rubriker som "Hypotes – vad tror vi kommer ske?" och "Vad ser vi? Vad händer?", eller "Kan vi se mönster? Likheter? Skillnader?"
– Vi har till exempel undersökt skillnaden mellan en potatis som ligger varmt och ljust med en som ligger mörkt och kallt för att se vilken som ger mer groddar. Deras teckningar blir lite som anteckningar att när de då ser vad de ritat så kommer de ihåg vad de gjorde sist. Sen går vi vidare och reder ut vad vår nästa fråga blir, säger Peter Enholm, förskollärare.
Intresset för naturvetenskapliga ämnen har minskat i skolan och tanken är att projekt som det här kan tända en liten gnista som följer med barnen i skolgången när de blir äldre.
– En kul sak att se är att de lär sig själva när de jobbar med det här också. De är så försiktiga när de lyfter i sina plantor och berättar för varandra hur man gör om de ser att någon annan inte riktigt vet hur de ska göra, säger Carolin Svanström.
Potatis var ett bra val då alla barn har någon slags uppfattning om det som livsmedel i olika former.
Hinner barnen skörda potatisarna?
– Vi ska höra med Gunnel, hon är lärare och våran egna odlingsexpert. Potatisarna kan nog behöva flytta ut ur krukorna under sommaren först, säger Carolin Svanström.